Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Senkveld med Blaufränkisch
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Vinmark i Burgenland. Her lages de svært gode Blaufränkisch-vinene. Gå ikke glipp av dem. Foto: 123rf

Senkveld med Blaufränkisch

Smak på denne! Kan du kjenne hvor den kommer fra? Hvilken drue er det?

Kjell Arne Bratli - 02.08.2013 kl. 16:12

Forleden kveld kom jeg sent, langt etter at de andre hadde fortært grillmaten, til en hyggelig vennesamling. Jeg fikk stukket et plastkrus i hånden med de ovennevnte spørsmål. Tro meg, dette er vinskribentens harde liv. Ikke glamorøst omgitt av designformede glass og elegante viner, men blindsmakning i mørke, der noen sitter med fasit, og ofte en komplett ukjent vin. Og det i en verden der viner med samme druer ligner mer og mer på hverandre.

BU-viner

Ikke er det mulig å komme unna slike utfordringer heller. Stikker man nakken, nei kanskje er det mer tungen som stikker frem, smatter, smaker og skriver om det, er det en del av livet å utfordres slik. Hva jeg smakte var en absolutt brukbar grillvin, en blandet Cabernet Sauvignon Merlot fra Burgenland i Østerrike. Men Burgenland; det er jo Blaufränkischland, de nesten ukjente og deilige kjøttvinene fra Østerrike.

Så denne uken satte jeg meg fore å smake et par viner derfra. Leserne vil se at det står BU, altså Bestillingsutvalg, ved fem av ukens viner. Det betyr jo bare at det tar et par dager før vinene er på plass på ditt pol. Og BU betyr ofte spennende viner, og det er mange, mange av dem på Polet. Og ganske bra med Blaufränkisch-viner. Totalt har Øtserrike 268 viner på polet, hvorav 57 fra Burgenland – 36 røde og 21 hvite.

Lange vintradisjoner

Østerrike har lange tradisjoner for vinproduksjon, så langt tilbake som for 2.500 år siden, og kan vise til stor utvikling de siste tiårene ved å sette kvalitet i fokus. Munkene fra Burgund i Frankrike tok med seg sine produksjonsmetoder og utviklet vinindustrien i Østerrike. Grunnet skandalen i 1985 der noen produsenter tilsatte det ufarlige, men ulovlige stoffet dietylen glycol i sine viner for å gjøre dem kraftigere, fikk Østerrike en ny og meget streng vinlov.

Østerrikske hvitviner er i dag i toppskiktet i verden og rødvinene begynner også å vise gode kvaliteter. Østerrike er et lite vinland med en produksjon som er ca halvparten av årsproduksjonen i Bordeaux i Frankrike. Mesteparten er tørre viner med druebetegnelsen, men de produserer også helt søte viner. I dag kjenner norske vinvenner først og fremst de fremragende rieslingen, dernest grüner veltliner. Få tar seg bryet med å dukke inn i Blaufränkisch-viner.

Det er dumt, og de går glipp av godt drikke.

Okseblod

Blaufränkisch er en drue som sprer seg over det gamle keiserdømmet Østerrike-Ungarn. Den heter Kékfrankos i Ungarn (Egri Bikaver) og er den vi i min ungdom bare betegnet som okseblod. Den har også en viss utbredelse i andre land, og i USA oppdaget jeg den under en ferie ved Finger Lakes i Upper New York State.

I Østerrike dyrkes den hovedsakelig i Mittel- og Süd-Burgenland. Blaufränkisch er en drue med syrespenst og tanniner og gir viner med struktur og substans. I Burgenland gir den viner aromaer av mørke bær, urter/pepper og lakris.

Vinene har tett og mørk farge. De beste Blaufränkisch-vinene passer til mørkt kjøtt og vilt som serveres med fyldige sauser.

Loimer Terrassen

Grüner Veltliner

ØSTERRIKE, NIEDERÖSTERREICH.

PRODUSENT: WEING. FRED LOIMER.

Hvitvin. BU. Årgang: 2011. Druer:

100% Grüner Veltliner. Frisk, ren og druetypisk grüner med konsentrasjon og lengde. Passer på terrassen og til skalldyr og fisk.

Serveringstemp: 7-9° C.

Kr 239,00 (75 cl).

VARENR: 4871201.Cuvée Christer Berens

La Motte

FRANKRIKE,

LANGUEDOC-ROUSSILLON.

PRODUSENT: CHRISTER BERENS.

Hvitvin. Årgang: 2012.

Druer: 60% Sauvignon Blanc,

40% Chardonnay. Frisk og fruktig vin. God allrounder som passer til aperitiff, skalldyr, grillet hvit fisk, lyst kjøtt og salater.

Serveringstemp: 7-10° C.

Kr 102,00 (75 cl).

VARENR: 1561901.

Laurent Miquel

Cinsault Syrah Rosé

FRANKRIKE,

LANGUEDOC-ROUSSILLON

PRODUSENT: LAUREN MIQUEL.

Rosévin. BU. Årgang: 2012.

Druer: 100% 70% Cinsault, 30%

Syrah. Frisk og frúktig, jordbær og andre sommerbær i duften. Deilig på terassen, til salater, fisk og skalldyr, kylling og kalkun.

Serveringstemp: 7-10° C.

Kr 112,00 (75 cl).

VARENR: 9103501.

Gernot Heinrich Blaufränkisch

Leithaberg

ØSTERRIKE, BURGENLAND..

PRODUSENT: GERNOT HEINRICH.

Rødvin. BU. Årgang: 2010.

Druer: 100% Blaufränkisch.

Aroma av røde og mørke bær, urter, hint av brent jord. Saftig Blaufränkisch. Definitivt til storvilt, lam, okse – og til de store biffer på grillen.

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 239,00 (75 cl).

VARENR: 9025547.

EBERHERR LEITHABERG

BLAUFRÄNKISCH

ØSTERRIKE, BURGENLAND.

PRODUSENT: WEING. EBERHERR

LEITHABERG DAC..

Rødvin. BU. Årgang: 2009.

Druer: 100% Blaufränkisch. Fra St. Margarethen, vest for innsjøen Neusiedlersee. Tydelig preg av mørke bær. Passer til storfe, lam og sau, småvilt, lyst kjøtt.

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 199,01 (72 cl).

VARENR: 243101.

St Laurent Haidegrund

ØSTERRIKE, KAMPTAL.

PRODUSENT: SCHLOSS

GOBELSBURG.

Rødvin. BU. Årgang: 2005.

Druer: 100% Blaufränkisch.

Moden vin på formtoppen nå. Bringebær og plommer i duft. Passer til storfe, storvilt og småvilt, og gjerne til grillen. Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 232,90 (75 cl).

VARENR: 5843401.