Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Seks kartonger for påske
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Seks kartonger for påske

I skrivende stund holder jeg meg i Vesterålen. Sneen laver ned, vinden kommer flatt inn fra havet og jeg leser egne notater fra vinsmakninger.

Kjell Arne Bratli - 22.03.2013 kl. 09:40

Skal du av sted her akkurat nå, er det papp som gjelder. Den er enklest å transportere når hundeslede og ski danker ut bil.

Bilen står parkert under et tykt lag nedbør, som ikke ser ut til å gi seg. Det er jo bare mars.

Det virker litt absurd å lese  om florale og sommerlige viner. Om Arne & Carlos som lanserer sin hvite Hagevin. Og ja, den passer meg bedre enn duoens Julerødvin, dekorert med strikkede julekuler, selv om det også på denne kan bli vel mye strikkeri som pryder kartongen. Hvite og musserende viner fra Veneto hadde fra 2011 til 2012 forøvrig en salgsøkning på hele 34,7 % på Vinmonopolet, så strikkeduoen følger opp en tydelig hvitvinstrend. 

Da passer Negroamaro og den mørke, forførende Puglia-vinen Feudi di San Marzano bedre til været og feit skrei med lever og rogn. Puglia, hælen av Italia, varmt og tørt klima, i Europas absolutte sydende. Og her, med litt godvilje stikker Lofoten og Vesterålen ut som en omvendt skaldens sko, sånn diktersko med veldig spiss tå – og nesten ytterst i nordenden av Europa. Motsetninger i vær og vin, for å si det sånn.

Uansett, folket drikker papp. Ikke bare her, men overalt. Bag-in-box, kartongvin, pappvin, navnet skjemmer ingen, er både grei og populær, og utgjør nå langt over halvparten av all vin som selges på Vinmonopolet.  Og i stadig økende  grad er det ikke hytteturen BiB’ene går til, men til stuen der hjemme. Bare en av fem kartonger drar på tur,  en av ti går til vorspiel, og syv av ti kjøpes for å ha stående hjemme eller serveres i middagsselskap. Så vet vi det, og derfor er det denne uken det seks kartongviner som anmeldes. De egner seg for hytteferie, men passer minst like godt hjemme som på vinterfjellet.

God påske!

Hvit Hagevin Arne & Carlos

Italia, Veneto, Soave.
Produsent: Arcus Wine Brands.

Hvitvin. Årgang 2012. Druer: 100% Garganega Bianca. Blomstervin. Fruktig og god til skalldyr og fisk - og selvsagt som aperitiff.

Serveringstemp: 7-10 C.
Kr 349,90 (300 cl).
Varenr: 436006.

Vurdering: 4+

Cave des Vins de Sancerre

Frankrike, Sancerre.
Produsent: Cave des Vins de Sancerre.

Hvitvin. årgang 2011. Druer: 100% Sauvignon Blanc. AOC Sancerre. En veldig bra hvit bag-in-box. Nydelig til sjømat og godt som drikke ellers.

Serveringstemp: 8-10 C.
Kr 447,80 (300 cl).
Varenr: 372306.

Vurdering: 5

Santos Lima Gran Passo Classico Reserva

Portugal, Lisboa.
Produsent: Casa Santos Lima. 

Rødvin. Druer: 45% Touriga Nacional, 25% Cabernet Sauvignon, 30% Syrah. Mye for pengene og god til påskelammet.

Serveringstemp: 15-18 C.
Kr 365,00 (300 cl).
Varenr: 375906.

Vurdering: 4+

Feudi di San Marzano Negroamaro

Italia, Puglia.
Produsent: Feudi di San Marzano 

Rødvin. Årgang: 2012. Druer: 100% Negroamaro. Mørke bær. Til pizza, rødt kjøtt, lam, svin, vilt og ost.

Serveringstemp: 15-16 C.
Kr 342,00 (300 cl).
Varenr: 4453006.

Vurdering: 5+

Arrow Ruby Cabernet

USA, California.
Produsent: Arcus. 

Rødvin. Årgang: 2012. Druer: 100% Ruby Cabernet. Mørke bær og krydder. Lyst kjøtt, så vel som til storfe og lam.

Serveringstemp: 15-18 C.
Kr 349,90 (300 cl).
Varenr: 3361606.

Vurdering: 4+

Signore Strade Bianche Sangiovese

Italia, Emilia-Romagna.
Produsent: Poderi dal Nespoli. 

Rødvin. Årgang: 2012. Druer: 100% Sangiovese. Til lam og biff, gjerne litt påskegrill.

Serveringstemp: 15-18 C.
Kr 389,90 (300 cl).
Varenr: 375906.

Vurdering: 5