Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Reinsdyrhjerte og kobbebiff
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Nydelig forrett med reinsdyrhjerte. Foto: privat.

Reinsdyrhjerte og kobbebiff

De skvatt litt, de to tyske turistene, da det gikk opp for dem at det ikke var Kobe-biff, men kobbebiff, som lå på tallerkenen. Det er nå engang forskjell på japansk okse og vår vanligste sel, steinkobbe.

Kjell Arne Bratli - 27.09.2013 kl. 11:20

Uansett, de oksene som blir fôret med øl og sake, og massert en gang om dagen, kan likevel ikke måle seg med villsmaken av kobbe. Og slett ikke i kombinasjonen der forretten er reinsdyrhjerte med rørte tyttebær. I det hele tatt ble det en overraskende stor aften på et lite og for meg ukjent og enkelt hotell utenfor allfarvei i Bossekopp. 

Vennlighet

Stedet oste av vennlighet, mottagelsen var hyggelig, noe som gjorde at jeg tok middagen der i stedet for på et kjent spisested i Alta, som jeg opprinnelig hadde tenkt.

På kjøkkenet sto en ung kokk, og i serveringen en enda yngre førsteårslærling, så forventningen var avmålt, og jeg følte meg vel egentlig mest som en bestefar som skulle spise seg mett. Menyen var ambisiøs, med avanserte matkombinasjoner og vinkombinasjoner. Det å leve opp til slikt, krever sin mann eller kvinne.

Sjeldent deilig var det, der råvarene fikk vist seg frem, alene og i samspill. Ingenting dominerer eller ødelegger for hverandre, friskhet og saftighet, grønnsaker som smaker, nydelig kjøttsmak både fra reinen og  selen. Varmt og godt, og mer enn nok mat. Lykkelig hotellrestaurant som har fått seg slik ungdom. Og alt etter solnedgang over Altafjorden.

Preget av maten

Jeg trenger ikke nedlegge viltet selv når så god mat serveres. Men vinen vil jeg nå helst anskaffe selv. Ukens viner er derfor preget av den smakskraftige mat. De perfekte vinene til slikt kjøtt har dermed mye smak og struktur. Skal vinen harmonere med viltet, bør det være en fyldig og rik vin. Men fordi viltet oftest har noe fett i seg, er det viktig at vinen ikke er preget av for mye tanniner. Samtidig må vi ta vare på viltets elegante og delikate smak, og da må vi finne viner som er finnessrike. Ukens seks viner er alle gode, og går til alt fra det lette hvite kjøtt til det kraftigste og saftigste kjøtt.

Masi Passo Doble  

Argentina, Mendoza. 

Produsent: Masi Tupungato.

Rødvin. Årgang: 2011. Druer: 70% Malbec, 30% Corvina. Vinen er myk og velstrukturert med god frukt, innslag av krydder og med elegante tanniner. Passer til selbiff, lam, vilt, storfe og modne oster. 

Serveringstemp: 18° C.

Kr  109,90 (75 cl).

Varenr: 4182301.

Vurdering: 5

Marqués de Cáceres Vino Ecológico Bio    

Spania, Rioja.

Produsent: Bodegas Marqués de Cáceres. 

Rødvin. Årgang: 2012. Druer: 90% Tempranillo, 10% Graciano. Vinen lages med karbonsyremaserasjon (som Beaujolais Nouveau). Frisk ungdommelig, til pizza, pasta, hvitt kjøtt, salater og grønnsaker.

Serveringstemp: 12-14° C.

Kr 119,90 (75 cl).

Varenr: 701001.

Vurdering: 5

Peter Lehmann Barossa Shiraz    

Australia, South Australia.

Produsent: Peter Lehmann Wines. 

Rødvin. Årgang: 2011. Druer: 100% Shiraz. Jeg hedrer gjerne Peter Lehmanns minne med denne alltid gode krydderpregede vin, som til saftige retter av lam, okse og modne oster - og selvsagt til god kobbebiff.

Serveringstemp: 17-18° C.

Kr 135,00 (75 cl).

Varenr: 3175501.

Vurdering: 5+

Côtes du Rhône
 Belleruche 

Frankrike, Rhone.

Produsent:  M. Chapoutier.

Rødvin. Årgang: 2010. Druer: 100% Syrah. Druene kommer fra de fire departementene Drôme,Vaucluse, Gard og Ardeche, med jordsmonn som gir fylde og kompleksitet. Til storvilt, småvilt, storfé, lam, grill, selbiff, rensdyrhjerte, modne oster på salt kjeks.

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 139.90 (75 cl).

Varenr: 8001120.

Vurdering: 6

Les Meysonniers Crozes-Hermitage 

Frankrike, Rhone.

Produsent: M. Chapoutier.

Rødvin. Årgang: 2010. Druer: 100% Syrah. Crozes Hermitage les Meysonnieres er 100% økologisk dyrket vinmark. Tett og aromatisk vin. Deilig til høstens vilt og høstgrillen.

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 179.90 (75 cl).

Varenr: 8061101.

Vurdering: 5+

Les Bècasses   

Frankrike, Rhone. 

Produsent: M. Chapoutier.

Rødvin. Årgang: 2010. Druer: 100% Syrah. Druene kommer fra både Côte Brune og Côte Blonde- åsene i Côte-Rôti, lagrer godt ti år til. Flott til høstens vilt, lam, storfé og høstgrillen. 

Serveringstemp: 16-18° C. 

Kr 399.90 (75 cl).

Varenr: 5095301.

Vurdering: 6