Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Prøv tapas med julevri
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Hjemmelaget julekuler med medisterdeig, løk, svisker og krydder. Og en nydelig julesylte. Foto: Løktørka AS

Prøv tapas med julevri

Julepølse, medisterkake, rødkål, surkål ribbe og lutefisk. Det er ikke fullt før det renner over. Hva med å gjøre det mer pikant?

07.12.2013 kl. 12:00

Ved Løktørka i Helgeroa, serveres det i julemat i små delikate porsjoner. 

Juletapas, kaller de det, Brit A. Stensgaard og Hilde Sannerholt. Begge har sagt opp jobbene sine i helsevesenet og arbeider nå full tid med mat. Denne helga er det både bryllup og julebord. Til alle selskap serveres det tapas. Nå er i desember er det juletapas på menyen. 

De tradisjonelle spanske kjøttkakene al bondigos, er byttet ut med Løktørkas egen oppskrift. Kjøttkakene har fått mer krydder og spisset til med sennep. Resultatet er spiselige julekuler. 

(Saken fortsetter under bildet)

En liten dæsj: Brit A. Stensgaard og Hilde Sannerholt smaker til sennepssaus til Løktørkas lille, smaksrike juletapasrett som har fått navnet ”Julekuler”. Foto: Marte Østmoe

Brit og Hilde kan diske opp med nærmere 40 ulike småretter. Til et selskap anbefales 12 ulike smaker.  Det er viktig å sette menyen sammen etter hva man tror selskapet ønsker seg eller ha behov for.

– Matopplevelsen blir bedre, og vi unngår så mye rester og sløsing med mat, forklarer Brit. 

Kan lages av alt

Til dem som fremdeles holder seg til tradisjonelle og store juleporsjoner, har Brit og Hilde årets stalltips: – Lag tapas av restene! 

Tapas kan lages av pinnekjøttbiter på en dyne av rotmos. Rester av lutefisk kan serveres i lefse. Lefse er også godt til rakfisk sammen med hakket egg og creme fraiche. 

– Tapas kan du lage av alt, sier Brit og legger til at tapas ikke bare er tapas. Smakene, bruken av krydder og kombinasjonene må gjerne tilpasses årstid og sesong. 

Kortreist mat er også politisk korrekt. Løktørka benytter seg av julepostei, spekeskinke og seranoskinke fra Bjerke. Poteter og asparges er fra Brunlanes. 

Nå oppunder jul, er det gode smaksrike dadler i fruktdisken. Dadler surret inn i bacon,  stekt i ovnen, er en av tapasfavorittene og utgjør en avbalanserte god smak. 

Brit og Hildes småretter skal ikke være for oljete, ikke for søte og ikke for sure. 

Ribbe i chilimarinade

Langbordet dekkes til fest. Røde lys og furukvister fra egen skog. Lukten av juleribbe fyller den gamle skolebygningen på Holhjem i Helgeroa.

(Saken fortsetter under bildet)

Chillimarinert ribbe. Foto: Løktørka AS

Men er det ikke også noe pikant og fremmedartet i duften fra vifta? 

– Ribba har godgjort seg i chilimarinade, informerer Hilde. 

Ribbebitene skjæres opp i små kakebiter og servers med peanøttdip. 

Her er det smaken som teller og ikke kaloriene. 

– Vi må kose oss, slår Hilde fast. 

Lettspist jul

Brit nikker: – Jeg vet det er en floskel, men det er ikke maten du spiser mellom jul og nyttår som gjør utslaget, det er det du spiser mellom nyttår og jul. 

Juleribba som egentlig er ei skinke, ble nylig lansert på markedet. 

Poenget er å lage en lettere jul. Kjøkkensjefer og kokker mener at dette er å tukle med tradisjonene. 

Brit og Hilde ønsker å beholde den gode aromaen, men dekker bordet med mindre retter. Gjestene velger akkurat hva de vil spise og hvor mye. 

– Med juletapas kan du spise lenge, og det er alltid plass til en ny bit.

TAPAS:

Tapas kalles også i Norge for fingermat. 

Det er små smakfulle retter. De fleste tapasrettene serveres kalde og kan derfor lages dagen før festen. Rettene kan dertil stå framme under hele selskapet. Der av også ordet ”tapas” som på spansk betyr å dekke eller å dekke til. Ordet kommer av tradisjonen med å legge en liten brødbit med ost over vinglasset slik at fluer ikke fant veien til de edle dråpene. 

I Spania  er det tradisjon å spise lunsj klokken 13 og middag nærmere klokka 22. 

Tapas oppstod  som et nødvendig mellommåltid og da gjerne sammen med vin. Sagnet forteller at den spanske Kong Alfonso, var mye syk og fikk som råd å alltid spise en liten matbit til vinen som han drakk. Da han ble friskere, forstod han at dette var en fornuftig måte å drikke vin på. I løpet av de siste årene har smårettene vunnet terreng i hele Europa. 

Tapastrenden  støtter opp under det moderne menneskets ønske om å ta egne valg og tilpasse måltidet etter sesong og humør. 

Mat & Vin - arkiv

Mer fra Kultur

Klare for Vinterfestival
Meld deg på UKM
Klar for Fjordfesten
Julefilmer for store og små
Nå kan alle dra på cruise
Tysk stemning i hagen på Kurbadet
Sondre flyr høyt og lavt
Skal lokke unge til biblioteket
Slik blir høsten på biblioteket
Han velger filmer for oss