Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Naturkork eller skrukork?
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Korksamling. Foto: Wikipedia Commons.

Naturkork eller skrukork?

For ikke så lenge siden ble jeg vist bilder av vinkorker som dekorasjon, herunder på dører. Det var faktisk veldig flott!

Kjell Arne Bratli - 16.09.2013 kl. 13:33

Slike dekorasjoner kan man kun skape med naturkork.

Skrukork egner seg slett ikke, og syntetiske korker vil være enda verre å se på. Og blant de flasker jeg åpner for smakning i løpet av året, er det en og annen syntetisk kork. Jeg er ikke noe glad i det, jeg foretrekker naturkork men liker skrukorken stadig bedre.

Men nå er det nå engang sånn at rundt ti prosent av all vin med naturkork får feil. Det er høy feilmargin i en industri. For vinvenner med hukommelse; den glimrende Chablis-produsent Michel Laroche sa til nettstedet aperitif.no i 2006: - Jeg kjenner ingen annen bransje hvor minst 10 prosent feilvare aksepteres. Konsekvensene på sikt er jo at kundene vender seg bort fra deg som leverandør. Derfor kunne jeg ikke slå meg til ro med at hver tiende Laroche-flaske kunne ha en defekt, og en defekt som oftest kunne spores tilbake til korken. 

(Saken fortsetter under bildet)

Korkeiken kan bli 200 år gammel og høstes for bark med års mellomrom. Foto: 123rf.com.

Laroches er en av stadig flere produsenter som har erstattet naturkork med skrukork..  Mens naturkork hadde 95 prosent av markedet for ti-tolv år siden, har skrukork nå kommet opp i 12 prosent og plastkork cirka 20 prosent av markedet. På New Zealand produseres nå over 80 prosent av flaskene med skrukork.  Men selv om skrukorken øker, holder naturkorken stand i antall. Hvert år produseres det 17 milliarder vinkorker til like mange flasker. Og når en vet at det tar mange, mange år i snitt for en naturkork å høstes og produseres, er dette en omfattende og viktig jordbruksindustri for svært mange. Korken utvinnes av barken på korkeik, og det tar cirka 40 år før treet begynner å produsere kork av vinkork-kvalitet, og så høstes barken sånn rundt hvert syvende til tiende år.

Portugal og Spania har 55 prosent av verdens korkeikareale og står for nesten 80 prosent av verdens naturkorkproduksjon. På den iberiske halvøy er det heller ikke den helt store interessen for skrukork blant produsenter og forbrukere, men interessen er økende. Også i Frankrike er holdningene til skrukork på glid. Mer enn halvparten av forbrukerne stiller seg der positive til skrukork.

Plastkork er et annet alternativ til naturkorken, og det er rundt 50 produsenter av dette i dag. Plastkorken likner naturkorken i utseende, og for mange er den nettopp derfor lettere å ”svelge”. Jeg foretrekker skrukork mer enn syntetisk og synes at med alderen har skrukork sine absolutte praktiske fordeler.

Sanctuary Marlborough Pinot Gris 

New Zealand, Marlborough. 

Produsent: New Zealand Wine Co.

Hvitvin. Årgang 2011. Basisutvalg. Druer: Pinot Gris 100%. Dufter av eple, blomst og honning. Saftig og fruktig, og passer til skalldyr, fisk og grønnsaker. 

Serveringstemp: 8-11° C.

Kr  134,90 (75 cl).

Varenr: 9191101.

Vurdering: 5

Donatien Bahuaud Maison des Princes Rosé d´Anjou 2012    

Frankrike, Loire, Anjou.

Produsent: Maison des Princes.

Rosévin. Årgang 2012. Bestillingsutvalg. Druer: Grolleau 70%, Cabernet Franc 10%, Gamay 20%. Alkohollett (10,5%) med smak av jordbær; til sjømat og lyst kjøtt og som aperitiff.

Serveringstemp: 7-10° C. 

Kr 119,90 (75 cl).

Varenr: 9305801.

Vurdering: 4+

Maby Prima Donna 2012  

Frankrike, Rhône Syd, Tavel.

Produsent: Domaine Maby.

Rosévin. Årgang 2012. Basisutvalg. Druer: Grenache 60%, Cinsaut 40% . Dufter og smaker av røde bær og blomster, passer til lyst kjøtt og grønnsaksretter.

Serveringstemp: 8-11° C.

Kr 159,00 (75 cl).

Varenr: 562501.

Vurdering: 4+

Vignobles d´Agly Casot Syrah Rosé  

Frankrike, Languedoc-Roussillon, Roussillon.

Produsent:  Vignobles d’Agly.

Rosévin. Årgang 2012. Bestillingsutvalg. Druer: Syrah 100%. Jeg liker 2-liter, lett å bære, denne med duft av røde bær og blomster, en enkelt men grei rosé til lyst kjøtt og grønnsaksretter.

Serveringstemp: 8-11° C. 

Kr 229,50 (200 cl).

Varenr: 9733106.

Vurdering: 4

Marchesi di Barolo Barbera Monferrato 2012 

Italia, Piemonte, Barbera del Monferra.

Produsent: Marchesi di Barolo. 

Rødvin. Årgang 2012. Basisutvalg. Druer: Barbera 100%. Mørke bær og vanilje i duften, bløt og behagelig i munnen.  Lyst kjøtt, svinekjøtt og biff, gjerne til grillen.

Serveringstemp: 15-18° C.

Kr 129,90 (75 cl).

Varenr: 4067901.

Vurdering: 5

Castelforte Appassimento 2011   

Italia, Veneto. 

Produsent: Cant. Riondo.

Rødvin. Årgang 2011. Basisutvalg. Druer: Merlot 100%. Familien voterer denne høyt opp, selv jeg blir italiensk-merlot-venn til denne sødmefulle til koseglasset, til ost, til storfé, lam og grill. 

Serveringstemp: 14-18° C.

Kr 389,90 (300 cl).

Varenr: 9768106.

Vurdering: 5