Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
«Le Beaujolais Est Arrivé!»
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Gamay-druer ved innhøstningstid.

«Le Beaujolais Est Arrivé!»

Historien sier at Beaujolais Nouveau har røtter tilbake til begynnelsen av 1900-tallet da de første viner ble sendt ned elva Saône til spisestedene i Lyon. Da vinen ankom ropte de: «Le Beaujolais Est Arrivé!». Da drakk de vinen som en feiring av en vellykket innhøsting. Og feirer den nye vin gjør vi den dag i dag.

Kjell Arne Bratli - 18.11.2010 kl. 07:50

Hver tredje torsdag i november ankommer Beaujolais Nouveau, “den nye vin”. For noen år siden var det stor festivitas knyttet til dette. Idag er det hele betydelig mer avdempet. Rundt en tredjedel av regionens produksjon blir solgt som Beaujolais Nouveau, et markedsføringnavn som ble skapt av George Duboeuf for den lokale ”Vin de l’année” – årets vin. En Beaujolais Nouveau er en litt lettere vin, enn den vanlige Beaujolais-vinen. Den bør drikkes helt ung, og mange avkjøler den med isbiter. Også isbiten er historisk. For noen var det avkjølt tilførsel av vann, for noen dempet den en viss smaksbitterhet som fantes for år tilbake.

Idag er ikke isbiten nødvendig. Beaujolais er en lett rødvin. Navnet på denne vinen kommer av navnet på vindistriktet og appellasjonen Beaujolais, som ligger i Frankrike. De lager mest rødvin, men én prosent
av produksjonen er hvitvin. Enhver Beaujolais eller Beaujolais-Villages Appellation d’origine contrôlée (AOC) kan produsere Beaujolais Nouveau.

Rødvinen lages på den blå druen Gamay, en drue som tilpasser seg fint til de ulike forholdene i Beaujolais-distriktet, mens hvitvinen herfra lages av den grønne druetypen Chardonnay, pluss litt Aligote. Vinene lages ofte med en metode som kalles karbonmaserasjon, en prosess som gir mer farge og frukt i vinen, uten å få for mye tanniner i vinen. Ikke alle vinene herfra gjennomgår denne prosessen, men for Beaujolais Nouveau gjelder denne metoden.

Gamay-druen gir viner med et naturlig lavt innhold av alkohol, og mange synes at dens sjarm ligger nettopp i dens forfriskende letthet. Serveringstemperaturen kan ligge på 14-16°.

Gamay

Druen ble innført på vinmarker i Côte d’Or i Frankrike allerede på 1300-tallet. Druen dyrkes først og fremst i Beaujolais i Frankrike. Her gir den en lett og frisk bringebær- og jordbærsmakende rødvin. Vinen har som regel en blek blålig farge, samt en høy grad av fruktsyre. Den har også en enkel, men livlig aroma av friskplukket rød frukt. Også banan kan ofte gjenfinnes i aromaen.

Gamay-viner skal også helst drikkes meget unge. Det er som regel lite å hente på å lagre viner i mer enn to til tre år, men enkelte gamay-viner kan utvikles over 5-10 år (som Sérol l’Incorruptible fra Loire).

Utenfor Beaujolais dyrkes Gamay stort sett overalt i det sentrale Frankrike. Utenfor Frankrike dyrkes Gamay en del i Sveits, Canada, Italia, Kroatia, Serbia, Kosovo og i Makedonia. Av de fire Gamay-vinene i denne ukens smakning kommer to fra Beaujolais, to fra Loire.

Ukens viner:

Duboeuf Beaujolais Village

Frankrike, Beaujolais.

Produsent:

Georges Duboeuf

2009. Gamay. Dyp rødfiolett. Ung saftig fruktighet med godt preg av friske og mørke bærtoner. Litt banan. Passer til fisk og lyst kjøtt – og selvsagt og til svinesteken.

Kr 106,50

Varenr: 34906

Beaujolais Villages

Frankrike, Beaujolais.

Produsent:

Stéphane Aviron.

2008. Gamay fra steinete og sandholdig jordsmonn. Druene kommer fra vinplanter som er ca 50 år gamle. Ung rød farge med innslag av blått. Dufter av friske jordbær, skogsbær og plommer. Fruktig og med myke tanniner. Passer som terrassevin, til hvit fisk, hvitt kjøtt og lette retter av rødt kjøtt.

Kr 135,00

Varenr. 57770

Domaine de la Chaise Gamay

Frankrike , Touraine.

Produsent:

Christophe Davault

2009. 100% Gamay fra gamle bush vines i St Georges Sur Cher. Purpurrød, dybde i farge og med aromaer av friske mørke bær, mer bjørnebær enn bringebær. Flott fruktighet og saftig finish. Passer til hvitt kjøtt og til lettere rødt, samt oster. Her får du god valuta for pengene.

Kr 103,10

Varenr: 10798

Sérol l’Incorruptible

Frankrike, Loire.

Produsent:

Robert Sérol

2009. Kjølig rød. Overraskende elegant med Loire’s mineraltoner og Gamays kirsebær (ved elvens utløp vest av Lyon). Bløt i anslaget, myk struktur og fine syrer. Snille men levende tanniner, fin ettersmak. En flott vin som vil utvikle seg videre 5-8 år.

Kr 159,00

Varenr: 52098