Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Lanserte Osebergskipet Cognac
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Geir Røvik, Kenneth Vassdal og Kim Birkedal Hartmann er alle fornøyde med hvordan den nye cognacen både ser ut og smaker. Foto: Jakob Leth

Lanserte Osebergskipet Cognac

Slagen konjakk-klubb har i samarbeid med Stiftelsen Nytt Osebergskip og Cognachuset Birkedal Hartmann laget en ny konjakk som heter Osebergskipet Cognac.

Jakob Leth
Jakob Leth

19.09.2013 kl. 12:00

– Vi er en guttegjeng som har vokst opp sammen, som følte vi måtte finne på noe for å opprettholde vennskapet. Vi har alle en stor lidenskap for konjakk, og var en tur i Cognac for noen år siden, forteller Kenneth Vassdal, medlem i Skagen Cognac klubb.

Der besøkte de flere forskjellige Cognachus, og ideen om å skape noe eget ble til.

– Det finnes mange forskjellige by-konjakker, men det var ikke godt nok for oss.

Finpusset på smaken

–  Vi er tretten medlemmer i Slagen Cognac Klubb. Seks av oss dro ned til Cognac i Frankrike og laget da en blend, som er satt sammen av fem kryer. Vi har luktet og smakt og bestemt oss til hvordan Osebergkonjakken skal være, forteller han og legger til:

– Vi mener at vi har gjort en ordentlig jobb på dette. Etiketten er også tidsriktig, gjenspeiler skipet, og har til og med en kort fortelling om Osebergskipet på baksiden.

– Dette er en nasjonalskatt som er kjent langt utenfor Norges grenser.

Respons fra Kina og USA

Direktøren i Birkedal Hartmann, Kim Birkedal Hartmann, kom denne uka fra Frankrike for å være med under markeringen av den nye konjakken.

(Saken fortsetter under bildet)

Flott etikett på flasken. Foto: Jakob Leth

– Det som er veldig morsomt er at vikingene kom så langt som ned til Cognac. Du kan trygt si at dette er å gå tilbake til røttene sine, smiler Hartmann.

Hartmann syntes prosjektet er veldig morsomt, og har allerede høstet god respons fra sine samarbeidspartnere både i USA og Kina.

– Det er egentlig ikke konjakk for Tønsberg, men for prosjektet Osebergskipet. Det skal ikke fremme byen, men prosjektet. Jeg mener det er en konjakk som kan nytes om du er i Oslo, Tønsberg, Tromsø eller Kina. 

En del av Vikingkulturen

– Det er et seriøst kvalitetsprodukt og en seriøs forening som ønsker å støtte oss, og det syntes vi er veldig hyggelig, forteller Geir Røvik i Stiftelsen Nytt Osebergskip.

Røvik forteller at drikkekulturen var en stor del av Vikingtiden.

– Det å ikke by gjestene sine ordentlig mjød, var en skam.

Røvik er glad for den brede oppslutningen han har inntrykk av at prosjektet har fått.

Sjelden kvalitet

Konjakken er en blanding fra tre forskjellige områder i Cognac. Grand Champagne, Petite Champagne og Borderies.

– I snitt er konjakken 8 år, det er en blanding av tre-fire forskjellige områder og tre-fire forskjellige årganger. Vi har verken kalt den V.S.O.P eller X.O for at folk ikke skal tro at folk smaker en X.O eller V.S.O.P. Vi har kalt den Qualité Rare, som da altså betyr, sjelden kvalitet, forteller Hartmann. 

Feminin smak

Han forteller at konjakken pærer preg av frukt. Pærer, litt sitrus og grepfrukt.

– Dette er dufter som er veldig positivt for en konjakk. Veldig fin i smaken, litt feminin. Smaken har en veldig god balanse. Syrligheten og sødmen er veldig balansert. Så du har noe i munnen som er veldig behagelig. Det er ikke noe som river. Heller ikke noe særlig smak av alkohol, sier Hartmann.

Videre forteller han at det er blitt bruk tre prosent av en 40 år gammel konjakk.

– Dette er for å gjøre fargen litt mørkere.

STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP

Ble stiftet 19.12.2005

Etablert med formål å bygge en fullskala kopi av Osebergskipet, basert på ny forskning og nye rekonstruksjonstegninger.

Stiftelsen er i gang med å planlegge et nytt prosjekt. Denne gang er det Klåstadskipet.

Stiftelsen er finansiert av en rekke myndigheter, institusjoner, firmaer og privatpersoner. 

Mat & Vin - arkiv

Mer fra Kultur

Klare for Vinterfestival
Meld deg på UKM
Klar for Fjordfesten
Julefilmer for store og små
Nå kan alle dra på cruise
Tysk stemning i hagen på Kurbadet
Sondre flyr høyt og lavt
Skal lokke unge til biblioteket
Slik blir høsten på biblioteket
Han velger filmer for oss