Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
I roséens favn
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

I roséens favn

Rett nedenfor min sommerveranda dufter det sommerlig av roser fra en bitteliten have. I bakgrunn toner av Taube´s ”I Roslagens Famn”. På mitt lille sommerbord dufter det av rosé. 

Kjell Arne Bratli - 19.07.2013 kl. 19:10

Passende kombinasjoner selvsagt, siden navnet stammer nettopp fra fransk rosé -  rosa-aktig. 

Tobacco Road Moscato
Australia, Vicotira. 
Produsent: Gapsted Wines.

Hvitvin. Årgang 2012. Druer: 100% Moscato. Dufter av sommerblomster og sødmefylt sitrus. Mye smak og friskhet. Ta den gjerne på terrassen til jordbærene. Serveringstemp: 8-11 grader. 
99,50,-

4 av 6. 

Akkurat nå dreier det seg om Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé, med en fantastisk dyp lakserosa renhetsfarge, slik laksen bare får når den i vill tilstand spiser krepsdyr. Rosenes duft blander seg med vinens dufter av røde bær, før jeg lar gane og strupe nyte en herlig delikat smak, en blanding av friske jordbær, bringebær og citrus. Aahh, hvilken god, harmonisk og balansert rosévin… som setter meg i samme harmoniske sinnstilstand. Vinen er den siste jeg smaker av ukens seks smakeviner, og så god at resten av ukens vinartikkel også blir om rosévin.

Fetzer Crimson Cabernet Sauvignon
USA, California.
Produsent: Fetzer Vineyards. 

Rødvin. Årgang 2010. Druer: 86 % Cabernet Sauvignon, 11 % Ruby Cabernet, 2% Petit Verdot, 1 % Syrah. Litt enkel til Fetzer å være, bruk den gjerne til sommerens grillmat. Serveringstemp: 16-18 grader. 

119,90,-

4 av 6.  

Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé
Frankrike, Sancerre.
Produsent: Henri Bourgeois.
Rosévin. Årgang 2012. Druer: 100 % Pinot Noir. Løp og kjøp! Dette er topp rosévin for meg. Fargen, friskheten, duften, smaken. Nydelig til lyst kjøtt, god fisk og salater - og til kos. Serveringstemp: 8-12 grader.

159,90,-

6 av 6.  

3 Winzer Riesling Trocken
Tyskland, Rheinhessen.
Produsent: 3 Winzer GMBH.
Hvitvin. Årgang 2012. Druer: 100 % Riesling. Leskende sommerdrikke, frisk duft, frisk smak. En Bag-in-Box som passer på terrassen og til skalldyr og fisk. Serveringstemp: 8-11 grader.

385,-

4 av 6.  

Joseph Mellot Sancerre Le Montariet
Frankrike, Sanderre.
Produsent: Joseph Mellot.

Hvitvin. Årgang 2012. Druer: 100 % Sauvignon Blanc. Fin Sancerre til snill pris. Denne er hva vi kaller typeriktig. Passer til mye utover kosen, som skalldyr, fisk og forskjellige salater. Serveringstemp: 8-11 grader.

145,-

5+ av 6.  

Tornai Nagy-Somlói Fur-mint
Ungarn, Nagy-Somlói. 
Produsent: Tornai Winery. 

Hvitvin. Årgang 2011. 
Druer: 100 % Furmint. Jeg er positivt overrasket. Til forskjellig spekemat, godt avkjølt også til østers og blåskjell og hvit, ren fisk. 
Serveringstemp: 8-10 grader.

113,90,-

5+ av 6.  

Fargen på rosévin kommer av drueskallet på de blå druene. Med en skånsom og kort kontakt med drueskallet, får vinen den tiltrekkende fargen. Det finnes et utall av forskjellige roséviner, noen av de vanligste kommer fra de franske distriktene Bordeaux, Provence, Jura og Loire  Andre land som produserer roséviner er Portugal, Chile, Spania, Australia, Sør Afrika og Argentina. Så langt i år er bestselgende rosévin Ecologica Syrah Rosé fra Chile.

Rosévin kan drikkes alene, men passer utmerket til mat. Etter prinsippet om at mat og vin bør balanseres, så ingen av dem overdøver den andre i smak, kan rosévin egne seg spesielt godt til lyst kjøtt, kalvefilet, grillmat eller sushi. 

Man bør også tenke på å balansere smakssansene; mat med mye syre må for eksempel ha en vin med syrlighet, og salte retter trenger litt sødme. Vinen skal serveres kjølig, gjerne ved 7–10°C. Et vanlig glass til rosévin bør ha tulipanformet glassklokke, men det går selvsagt festlig bra med et høyt, smalt Flute-glass også. 

Ellers anbefaler jeg å lese Vinbladet av mai 2012, der det er fokus på rosévin. Dette finner du på vinmonopolet.no

Trend mot det lettere

Rosévin utgjør bare en liten del av Vinmonopolets salg, men hovedtrenden for vinsalget er en dreining mot det lette og lyse. Musserende viner og roséviner har størst relativ vekst, i 2012 økte de henholdsvis 13 og 12 prosent sammenlignet med 2011.

Trenden fortsetter i 2013, i første tertial øker musserende med 14 prosent og rosévin med 12,5 prosent. Til sammenligning øker hvitvin med 0,6, mens rødvin har en nedgang på 0,8 prosent. Dog, rosévin utgjør bare en mindre del av polets totalsalg av svakvin. Med sine 1,7 millioner liter er denne lett rødmende lillesøster å regne mot ca 43,4 millioner liter rødvin, 17 millioner hvitvin og 3,2 millioner liter musserende.

Over tid har en hovedtrend vært fortsatt vekst i vinsalget, mens det har vært en nedgang for brennevin og sterkvin. Dette skyldes trolig grunnleggende utviklingstrekk i markedet, men nedgangen for brennevin kan også ses i sammenheng med rekord i grensehandelen og annen handel fra utlandet, herunder taxfree. På svenske systembolag langs grensen handlet nordmenn i  2012  hele 12,7 millioner liter vin, 16,4 millioner liter sterkøl og 1,6 millioner liter brennevin, pluss 1,1 millioner liter cider og ferdigdrinker.  Alt sammen til langt lavere priser enn de tungt avgiftsbelastede priser i Norge.