Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Hyllet den gode smaken
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Andrea Pieropan fortalte om vinproduksjonen hans til en lydhør forsamling. Foto: Svein André Svendsen

Hyllet den gode smaken

– Jeg får samme følelse som en ungjente som har Justin Bieber på besøk. Dette er stort, jubler sjefkokk Kjetil Bruseth på Grand Hotell i Larvik. 

Svein André Svendsen
Svein André Svendsen

01.05.2013 kl. 20:00

Når vinguru Andrea Pieropan kommer til Larvik flytter gjerne Grand Hotell sitt torsdagsarrangement til tirsdag.

Forrige uke ble det slik da Andrea Pieropan var hedersgjest på Grand Hotell i Larvik.

– Vi startet samarbeidet med Dag Erik Pedersen i fjor. Jeg kjente til ham fra tidligere, men da vi møttes fikk vi umiddelbart en god tone og snakket om å gjøre noe med mine viner til det norske markedet.

Ikke plass til alle

Han var overrasket over at folk kom til tiden. Det er han ikke vant til fra hjemlandet, men så var det da også flere som ønsket å komme enn det var plass til denne kvelden. 

(Saken fortsetter under bildet)

Det rumlet i magene hos gjestene da Kjetil Bruset med stor innlevelse fortalte hva han skulle servere til vinene. Foto: Svein André Svendsen

– Dette er mitt første besøk i Larvik. Jeg kom i ens ærend denne kvelden for å fortelle om hvordan vi produserer våre viner.

– Våre viner har et godt rykte og vi har jobbet med det norske markedet i 15-16 år, men ingen av våre viner er å få kjøpt på Vinmonopolet, sier han. 

Vil ha den på polet

Viseadministrerende direktør Bjørn Erik Helgeland i Abax i Larvik var en av gjestene på den italienske kvelden. Han var en av flere som ønsker å kunne handle Dag Erik Pedersens vin på polet i hjembyen.

– Vi snakket om det rundt bordet og synes at Vinmonopolet bør kjenne sin besøkelsestid når vi har så gode viner linket til et Vestfold-navn. Flere med meg hadde satt pris på at de var å se i hyllene, sier han.

Stolt av prosjektet

– Responsen var formidabel. De kunne solgt både to og tre fulle hus, så det var mildt sagt overraskende at det var så enorm respons for en middag med viner fra Italia og Kjetil Bruseths gode mat. Hen er en artist på kjøkkenet, synes Dag Erik Pedersen.

Hans viner var tema denne tirsdagen.

– Jeg er veldig stolt av prosjektet og at så mange mennesker kommer for å høre om Italia, som er mitt andre hjemland. Jeg blir veldig glad av det. Jeg synes det er kjempestilig at det finnes sånne flotte mennesker i Larvik, som er litt «La vita e bella»-orienterte på en tirsdag. Det er helt uvanlig, og jeg takker og bukker, sier han. 

Flaggbærere

Han har stor tro på prosjektet videre med Don Pedro-vinene.

(Saken fortsetter under bildet)

Dag Erik Pedersen (t.v.) og Andrea Pieropan trakk fullt hus til Grand Hotell. Foto: Svein André Svendsen

Pieropan-familien har vært flaggbærere for Soave-viner i snart 100 år. Den stolte familien begynte sin vinproduksjon i 1890 da Leonildo Pieropan etablerte selskapet. Noen generasjoner senere er det Andrea og Dario Pieropan som driver Italias mest velrenommerte Soave-produksjon videre. 

De siste årene har familien også tatt grep om Valpolicella-viner.

Det er Andrea Pieropan og hans familie som produserer Dag Erik Pedersens to siste viner i «Don Pedro»-familien – Soave og Valpolicella Superiore. 

Inspirasjon

Etter at Kjetil Bruset ble ansatt på Grand Hotell i fjor har han og hotelldirektør Lilly Show funnet på noe ekstremt gøy en torsdag i måneden. De hadde lenge ønsket å heve Grand Hotell opp på et nivå de fortjener. 

– Vi markedsfører det ikke og hvem som helst kan melde seg på disse torsdagskveldene, forteller Bruseth. 

Tidligere kvelder har man hatt kunstneriske innslag og brukt farger som inspirasjon i matlagingen. Denne gang var de så heldig å ha Andrea Pieropan på besøk. Han er fjerde generasjon vinbonde, har fire-fem slott i Veneto og er av de ypperste vinprodusentene i landet.

Ville overraske

– Han er en av mine topp fem idoler. Når jeg står på kjøkkenet hører jeg på Depeche Mode. Vokalist Dave Gahan er også i samme klasse av mine idoler, forteller Kjetil Bruseth entusiastisk.

Han synes det er fantastisk at Dag Erik Pedersen fra lille Helgeroa blir knyttet opp mot Pieropan. Det at han selv er til stede understreker at dette er en hyllest til Dag Erik, mener kjøkkensjefen.

– Når vi var så heldige å ha Andrea Pieorpan her, laget jeg en meny med råvarer fra hans distrikt, med en twist av lokale produkter fra Stavern, Larvik og Lågendalen for å overraske ham, forteller Bruseth.

Kjetil Bruseth laget ikke mindre enn en ni retters meny som matchet kveldens edle, italienske dråper.