Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Godt og søtt i glasset passer årstiden
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Fra Douro-dalen. Foto: Shutterstock

Godt og søtt i glasset passer årstiden

Ukens viner er ukens godsaker. Og to av dem er riktig gode og søte, og til hvert sitt bruk.

Kjell Arne Bratli - 14.12.2013 kl. 17:00

Ukens Sauternes kommer i liten flaske på 37,5 centiliter, og det er i grunnen passe størrelse for så søt vin. Og for å repetere; Sauternes er et område i Bordeaux-regionen, sør for selve byen Bordeaux, der noen av verdens beste søte viner produseres.

Sauternes er knallsak sammen med foie gras, men den smaksmessige glede er en voldsom kaloribombe. Ikke noe i hverdagen for den som søker å holde vekten, men en sjelden gang kan en unne seg slikt. 

Sauternes blir søt på grunn av den prosess som heter botrytis cinerea, eller på poetisk fransk Pourriture Noble (edelråte). På godt norsk mer prosaisk ”gråskimmel”, som angriper både urteaktige og treaktige planter. 

Vinmarkene ligger slik til at det om høsten ofte dannes mye tåke, og dette fører til at en del muggsopp angriper vindruene. Druene blir visne og brune, og ser ikke gode ut, men effekten er at vannet fordamper mens alt annet innhold blir igjen, konsentrert smak, og mer sukker. fra druesaften mens sukkeret og smakselementene forblir forholdsvis uaffekterte. Det betyr at det oppstår en naturlig måte å konsentrere sukker og smak i druemosten. 

Langs elven, som heter Douero på spansk side og Douro i Portugal produseres noen av klodens monumentale viner. Både av rødvinen og av hetviner. Douros portviner blir gjort hete, eller forsterket av tilsatt en druebrennevin, for å avbryte gjæringsprosessen. Ved å gjøre dette økes alkoholgraden uten at all druesukker forgjæres. Den blir søt og alkoholsterk (ca. 15-19%), derav betegnelsen «sterkvin». Vinen blir så lagret og modnet, ofte i lengre tid på fat. Portvin er blant de mest lagringsdyktiges vintypene som finnes, og denne ukens vintage port kan gjerne lagres i 30 år til. 

Engelske handelsmenn har gjennom hundreårene engasjert seg i portvinshandelen, og den dag i dag bærer mange av de viktigste portvinshusene engelske navn. I sin tid ble omtrent 90% av all vin som ble eksportert fra Portugal sendt til Storbritannia.

Douro-dalen ble definert og etablert som en vernet region (appellasjon) i 1756. Noe som gjør den til den tredje eldste vernede og definerte vinregion i verden, nest etter Tokaji og Chianti. Viner i samme stil som portvin blir produsert mange andre steder i verden, men innenfor EU er det kun vin fra Portugal som kan ha «Port» på etiketten. 

Vinstokkene står i terrasserte skråninger av skifer og granitt med opp til ca. 60° helling. Høsting av druene skjer på grunn av hellingen ennå med håndkraft, maskinell plukking er ikke mulig. Over 100 forskjellige druesorter er tillatt for portvinsproduksjon, men kun fem er brukt i stor utstrekning. Begrepet «Vintage Port» har en bestemt mening i sammenheng med årgangsportvin. Mens en ”vintage” er det året der en vin er lagd, vil de fleste produsenter av Vintage portvin begrense produksjonen kun til de aller beste årene.

En vintage portvin er kostbar. Den vil ha mye bunnfall, og bør derfor dekanteres. Den vil ha utviklet seg fra den originale Rubyen som var utgangspunktet som en rødvin utvikler seg over tid. En riktig gammel vintage portvin vil ikke ha vært mye i kontakt med oksygen, og vil oppføre seg som en gammel flaske rødvin når den blir åpnet – den bør drikkes i løpet av kvelden. Portvin er en alkoholsterk vin og det er derfor mest gunstig å servere portvinen i små glass, Glassene bør helst ha stett.

Vindyrking har foregått i den trange og bratte Douro-dalen i hvert fall siden Romertiden. Vinen ble transportert ned Douro-elven, som munner i Atlanterhavet ved byen Porto, derav navnet. Porto var havnen hvorfra vinen kunne nå ut til markedet, og eksportert til andre land i Europa.

Christmann Riesling Trocken

Tyskland, Pfalz.

Produsent:  Weingut A. Christmann.

Hvitvin. Årgang 2012. Druer: 100% Riesling. QbA, Økologisk vin. Flaske med skrukork. Passende til buffeter og julens lyse kjøtt og fisk. 

Serveringstemp. 7-10 C.

Kr. 129,80 (0,75l).

Varenr. 2018501
Vurdering: 5 

Domaine George Chablis 1er Cru Montmains

Frankrike, Chablis.

Produsent:  Domaine E.A.R.L. George.

Hvitvin. Årgang 2008. Druer: 100% Chardonnay. AOC Chablis Premier Cru. Flaske med skrukork. Nydelig til gratinerte kamskjell, til skalldyrretter, asparges og grønt. 

Serveringstemp. 9-13 C.

Kr. 210,10 (0,75 l).

Varenr. 5743101
Vurdering: 6   

Winfield Estate Proprietor’s Select Pinot  

USA, Oregon.

Produsent:  Winfield Estate Wines.

Rødvin. Årgang 2011. Druer: 100% Pinot Noir. Flaske med skrukork. En deilig pinot noir, godt kjøp og som går godt til månedens svinekjøtt.

Serveringstemp. 15-17 C.

Kr. 162,50 (0,75 l).

Varenr. 809401
Vurdering: 5+  

Tezza Valpolicella Ripasso Superiore

Italia, Veneto.

Produsent:  Tezza.

Rødvin. Årgang 2011. Druer: 60% Corvina, 20% Corvinone, 20% Rondinella. En grei, tradisjonell ripasso for mørketiden. Til gryter og sausrike kjøttretter.

Serveringstemp. 16-18 C.

Kr. 150,00 (0,75 l).

Varenr. 827301
Vurdering: 5

Mouton Cadet Réserve Sauternes

Frankrike, Sauternes.

Produsent:  Baron Philippe de Rothschild.

Dessertvin. Årgang 2010. Druer: 80% Semillon, 15% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle. Søte vin til foie gras, blåmuggost, en stor dessert, eller som alene-nytelse for minst to.

Serveringstemp. 11-14 C.

Kr. 109,80 (0,375 l).

Varenr. 85102
Vurdering: 5  

Dow’s Vintage Port

Portugal, Douro.

Produsent:  Symington Family Estates.

Hetvin. ≈rgang 1994. Druer: 40% Touriga Nacional, 36% Touriga Franca, 12% Tinta Barroca, 8% Tinta Roriz, 4% Tinto C„o. Praktfull! - rett og slett. Ren julenytelse og som gave.

Serveringstemp. 16-20 C.

Kr. 535,00 (0,75 l).

Varenr. 6723201
Vurdering: 6