Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Godt drikke fra lokale importører
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Enkelt og sommerlig, med blomsterprydede festglass, blomster på bordet, en avkjølt Prosecco før åpning. Passelig avrunding etter konsentrert smakning (og utspytting!) av seks viner. Åhh, hvor deilig den vestfoldske sommer er!

Godt drikke fra lokale importører

Krystallglasset i Sandefjord. Oldfactus i Larvik. På hvert sitt smakelig vis beriker de den vestfoldske vinverden.

Kjell Arne Bratli - 12.07.2013 kl. 09:00

Olfactus i Larvik ble stiftet i 2012. De konsentrerer seg om import av kvalitetsviner fra Italia.

I et blindtsmakende vennepanel for denne uken beveget eksempelvis karakterene seg fra fem til seks på Valpolicella´en, hvilket matematisk resulterte i 5+. For meg vekket Monte dall´Ora Valpolicella Classico Superiore minner om typeriktig toppvin fra mine unge smakeår og jeg gav den like gjerne en sekser. Uansett, vi får stor glede av en importør som legger seg i det øvre nivå av kvalitetssjiktet.

På sin hjemmside presenterer Olfactus sine produsenter og skriver blant annet: Det lages mye god vin i Veneto. Veneto har den største vinproduksjon i hele Nord Italia. Mellom Verona og Gardasjøen ligger Valpolicella Classico. De viktigste druene her er corvina og avarten corvinone, som gjerne blir supplert med mindre mengder rondinella og molinara. Av disse lager man de kjente, saftige Valpolicellavinene. I hjertet av Valpolicella Classico, på veien til Castelrotto finner du Monte dall’Ora. Her har ekteparet Carlo Venturini og Alessandra Zantedeschi sin vingård. De kjøpte eiendommen i 1995, og har bygget opp anlegget helt på nytt fordi det var i dårlig forfatning. Carlo har valgt å ha de tradisjonelle druene Corvina, Corvinone og Rondinella i sine terrasser i tillegg til en av ”urdruene” fra området – Osleta. I 2006 ble gården sertifisert som fullt biodynamisk. Ekteparet fokuserer på det naturlige mangfoldet, og her vokser grasset fritt, med oliven - og kirsebærtrær inneblant vinrankene som vokser i pergolaer. Den biodynamiske filosofien er bærende i alle ledd ved produksjonen av Monte dall’Oras viner.

I Matelica driver Gabriele Benedetti sin vingård sammen med broren Eugenio. Dette er en av de eldste eiendommene i området som har drevet produksjon av vin siden tidlig 1900-tall. På omtrent 350 m.h.o. ligger Cavalieris 10 hektar hvor det i all hovedsak vokser verdicchio, i tillegg til et mindre kvantum av Sangiovese, Merlot og Pinot Nero. Stoltheten er høy i produksjonen av hvitvinen som bærer farens navn - ”Gegè”. Spesiellt er å nevne at det ikke brukes noen form for filtrering, og vinen kan derfor ha noe bunnfall.

Fjor´n

Vestfold Blad har tidligere skrevet om vin til trening for kreftrammede, der Cognac-klubben «Krystallglasset» i Sandefjord i løpet av 3,5 år har samlet inn 130.000 kroner på Cognac, som går til gratis trening for kreftrammede. Nå satser de 12 herrene i klubben på å få inn enda mer penger ved å lansere Sandefjords-vinen «Fjor’n». Tidligere i år kom importøren til Sandefjord med en rekke vinflasker. Åtte hvite, ti røde og fem roséviner. Ti personer fra Cognac-klubben, pluss like ledsagende mange damer – smakte seg frem og noterte for å komme frem til den de likte best. Resultatet ble én av hver, en hvit, en rosé og en rød – som alle har fått navnet «Fjor’n».

Fjor´n hvitvin 

Frankrike, Languedoc-Roussillon, Oc. 

Produsent: Alignan du Vent.

Hvitvin. Druer: 100% Sauvignon Blanc. Bestillingsutvalget, men på lager i flere lokalpol. Fruktig og passelig frisk vin for den gode sak. Som terassevin eller til skalldyr og fisk. 

Serveringstemp: 8-10 C. 

Kr 124,90 (75 cl).

Varenr: 550501.

Vurdering: 4+

Cavalieri Gegè Verdicchio di Matelica 

Italia, Marche, Matelica.

Produsent: Cant. Cavalieri.

Hvitvin. Årgang: 2010. Druer: 100% Verdicchio. BU. En kraftig og alkoholrik vin som står til smaksrike retter med lyst kjøtt, skalldyr og fisk. Best ved litt temperatur.

Serveringstemp: 12-13 C.

Kr 171,90 (75 cl).

Varenr: 632301.

Vurdering: 5

Ostertag Muenchberg Grand Cru Riesling

Frankrike, Alsace.

Produsent: Domaine Ostertag.

Hvitvin. Årgang: 2011. Druer: 100% Riesling. Dyr vin, men vel verdt det. Du kjenner du drikker noe utrolig godt, særlig til smaksrike retter av forskjellig sjømat eller sommerens kalkun og kylling.

Serveringstemp: 8-11 C.

Kr 315,00 (75 cl).

Varenr: 3163601.

Vurdering: 6

Fjor´n rosévin

Frankrike, Languedoc-Roussillon, Oc.

Produsent: Alignan du Vent. 

Rosévin. Druer: 100% Syrah. Bestillingsutvalget, men på lager i flere lokalpol. En trivelig, behagelig og smaksrik rosé til nytelse og for grillmat, grønnsaksretter og tapas av sjømat.

Serveringstemp: 8-11 C.

Kr 124,90 (75 cl).

Varenr: 550401.

Vurdering: 5

Fjor´n rødvin 

Frankrike, Languedoc-Roussillon, Oc.

Produsent: Alignan du Vent.

Rødvin. Druer: 100% Cabernet Sauvignon 60%, Syrah 40%. Bestillingsutvalget, men på lager i flere lokalpol. Igjen en god vin fra Krystallglasset i Sandefjord. Til grillkjøtt og vilt.

Serveringstemp: 16-18 C.

Kr 124,90 (75 cl).

Varenr: 550601.

Vurdering: 4+

Monte dall´Ora Valpolicella Classico Superiore

Italia, Veneto. 

Produsent: Az. Agr. Monte Dall´Ora. 

Rødvin. Årgang 2010. Druer: 100% Corvina 40%, Corvinone 30%, Rondinella 20%, Molinara 10%. En nydelig «gammeldags» valpolicella med smak av kirsebær og kirsebærstenens bittermarg. Oster, grill, småvilt, kos.

Serveringstemp: 14-16 C.

Kr 195,90 (75 cl).

Varenr: 632201.

Vurdering: 5+