Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Gode og saftige
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Mat og vin fra Portugal. Foto: Shutterstock

Gode og saftige

Det er ikke ukjent for denne spaltens lesere at jeg har en livslang kjærlighet fra og for Portugal. Ukens to viner derfra er intet unntak. Begge gode og herlig saftige.

Kjell Arne Bratli - 24.05.2013 kl. 13:34

Solar de Serrade Alvarinho fikk 6 og Luis Patos vin har jeg gitt en blank sekser. Begge er verdt det.

Pato er antagelig den mest kjente portugisiske vinmaker i Norge, ja, verden rundt. Hans viner finner du på supre restaunranter, og heldigvis også på Polet. Beiras er for øvrig regionen som ligger syd for Porto og Dourodalen og strekker seg fra havet til Dão. i øst og ned til Estremadura i syd. I regionen ligger også byen Viseu og dermed vinområdet Dão, som skiller seg fra naboregionene Bairrada (fuktigere) og Douro (varmere).

Besøket den gangen har positivt preget mitt forhold til landet og vinene siden. Noe av det mest positive er at den portugisiske vinindustriens satser på tradisjonelle, nasjonale druesorter. Portugals skiller seg dermed ut i et stadig mer likeartete smaker. For en del viner er Portugal kvalitetsmessig helt på høyden sammenlignet med Frankrike, Spania og Italia. Kvantitetsmessig er imidlertid Portugal lillebror i Europa.

(Saken fortsetter under bildet)

Ukens Vinho Verde kommer fra Minho, nordvest i Portugal. Det har blitt eksportert viner her siden midten av 1600-tallet og da først og fremst til England. Her lages den friske, tørre, grønne og lett perlende DOC-vinen Vinho Verde. Vinho verde på sitt beste matcher god Riesling og chablis, i både stil og kvalitet.

Druene

Portugal benytter en rekke nasjonale og lokale druer. I hvitvin brukes sorter som Arinto, Antao Vaz, Assário, Avesso, Boal, Cercial, Encruzado, Fernão Pires, Galego, Malvasia Fina, Moscatel de Setúbal, Rabo de Ovelha, Roupeiro, Talia, Tamarez d'Algarve, Verdelho, Viosinho og Vital. Men også internasjonale druer som Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling og Sauvignon Blanc er begynt å vinne fram.

Rødvinene fremstilles også mest på lokale sorter, og noen av de mest anvente er Alfrocheiro Preto, Alicante Bouschet, Baga, Bastardo, Carignan, Graciano (Tinta Miúda), Moreto, Mourisco Tinto, Negra Mole, Periquita, Ramisco, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo) og Tourriga Francesa. Som alle andre steder er internationale sorter som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Syrah/Shiraz også på frammarsj her i Portugal. 

Vinlovene

Portugal har de eldste vinlovene i verden. Portugiserene har vært flinke til å ta vare på de typiske egenskapene ved sine viner, og et strengt regelverk kan ha bidratt til dette. Vinlovene ble omarbeidet i forbindelse med at landet ble medlem av EU i 1986.

DOC (Denominacão de Origem Controlada) – tilsvarer omtrent Frankrikes AOC. Dette er den høyeste kvaliteten i hierarkiet. Dette er etablerte områder, der geografisk avgrensing, druetyper, avkastning, minimum alkaholinnhold og lagringstider er sterkt regulert.

IPR (Indicacão de Proveniência Regulamentada) – tilsvarer omtrent det italienske IGT Dette er noe mindre strengt enn DOC. Her tillates også druevarianter som ikke har portugisisk opprinnelse.

VQPRD (Vinho de Qualidade produzido em Região Determinada) – et begrep som omfatter alle DOC- og IPR-viner.

VR (Vinhos Regionais) – landvin. Her gjelder mer fleksible regler for druetyper og lagringstid.

VdM (Vinhos de mesa) – bordvin som ikke omfattes av de øvrige kategoriene.

Montresor Soave Classico  
Italia, Veneto.
Produsent: Cantine Giacomo Montresor.

Hvitvin. Årgang 2012. Basisutvalg. Druer: 80% Garganega, 20% Trebbiano di Soave. Delikat og deilig. Frisk, fruktig og sommerlett. Vin for skalldyr og fisk, og som aperitiff.
Serveringstemp: 8-10° C.

Kr 109,90 (75 cl).
Varenr: 1032301.
Vurdering: 5

Solar de Serrade Alvarinho 
Portugal, Vinho Verde.
Produsent:  Quinta de Serrade. 

Hvitvin. Årgang 2012. Bestillingsutvalg. Druer: 100% Casta Alvarinho. Nordvest i Portugal. En meget bra “grønn vin”, havets saltbris og sitruspreget ettersmak. Skalldyr og fisk.

Serveringstemp: 9-11° C.

Kr 139,90 (75 cl).
Varenr: 4259401.
Vurdering: 5+

Mezzomondo Rosato Merlot
Italia, Veneto.
Produsent: MGM Mondo del Vino.

Rosévin. Årgang 2012. Bestillingsutvalg. Druer: 100% Merlot. Karakteristikk duft av friske røde bær, smak av jordbær og bringebær med hint av urter. Drikkevin og til salater. Vel verdt prisen!
Serveringstemp: 8-10° C.

Kr 100,00 (75 cl).
Varenr: 380301.
Vurdering: 5  

Saltagrilli Rosato
Italia, Toscana.
Produsent: Marchesi de’ Frescobaldi. 

Rosévin. Årgang 2011. Bestillingsutvalg. Druer: 80% Sangiovese, 10% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon. Denne er det godt bitt i, fin frisk syre. Passer til salater, lette kjøttretter, hvit fisk, pasta og pizza.
Serveringstemp: 8-10° C.

Kr 129,90 (75 cl).
Varenr: 9197701.
Vurdering: 5  

Luis Pato Colheita Seleccionada 
Portugal, Beiras.
Produsent: Luis Pato. 

Rødvin. Årgang 2011. Basisutvalg. Druer:  60% Baga, 40% Touriga Nacional.  Flott vin, veldig mye for pengene. Klassisk, mye stoff, og passer til saftige biffer, gryteretter av okse og til lam.
Serveringstemp: 8-10° C. 

Kr 154,90 (75 cl).
Varenr: 4678901.
Vurdering: 6 

Cono Sur Bicicleta Syrah  
Chile, Colchagua. 
Produsent: Viña Cono Sur. 

Rødvin. Årgang 2012.
 Druer: 100% Syrah. Saftig, mørk plomme, litt eik. Først og fremst som vin for å drikke, men i nedre temperaturområde grei til grill.
Serveringstemp: 16-18° C. 

Kr 349,90 (300 cl).
Varenr: 365006.
Vurdering: 4