Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Fet fisk og fet Franken
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Fet fisk og fet Franken

Denne uken hopper vi litt rundt i Europa, med fem hvitviner som passer godt for sommergrillen, og med en rød som er en topp boksvin. 

Kjell Arne Bratli - 21.06.2013 kl. 17:00

Jeg har tatt med to Franken-viner denne gang. Franken og Silvaner-druen er synonymt med god matvin, og du får veldig god uttelling for hva en flaske koster.

De små mageflaskene rommer mye delikat vin, og burde ha langt større tilhengerskare blant nordmenn enn hva som er tilfellet. Silvaner regnes som en mer hverdagslig drue enn riesling, men jeg har stor sans for Silvaner i Tyskland, spesielt i Franken og setter pris på den noe mer litt fete fylden og lavere syre som disse vinene har. 

Ellers er Riesling fra Alsace og Tyskland er de best kjente. Riesling er da også en svært allsidig drue, med stort lagringspotensial men samtidig med ungdommelig friskhet. 

Som vinland oppleves Tyskland å være vanskelig å sette seg inn i, ikke minst vinetikettene. Orker du ikke sette deg inn i det, spør på Vinmonopolet. Så får du det du etterspør av sødme, pris, drue og smak. 

Ellers er det nå straks tiden for stekt makrell og rabarbrasuppe. Den typiske sommerrett fra min barndom. Det er en typisk sommersmak. På fjorden ser jeg nå at noen begynner å dorge etter denne deilige og sunne sommerfisken. Det er nå den begynner å opptre i store stimer langs kysten.  Og gå nå ikke glipp av grillet makrell. Der blir den enda bedre enn på panne inne, mener mange. Jeg sverger fortsatt til panne.  

Makrell har kraftig smak og tåler godt tørre viner med kraft. Gewurztraminer er en drue som gjerne kan brukes, men også Franken Silvaner og tørre Chardonnay-viner går helt fint. Er det en varm sommerdag, smaker de fleste tørre hvitviner, bare de er leskende godt avkjølt. 

Grillet makrell kan du ha sammen med nypoteter, agurk i eddik og salat. Jeg er av dem som elsker makrellkaker også. Ingen bedre enn de min egen mor lagde. I følge henne er det enkelt å lage fiskekaker av makrell, og på moderne vis passer den godt på en grov brødskive. Jeg er enig, dette er nam-nam.

Brennfleck Sulzfelder Cyriakusberg Silvaner Trocken

Tyskland, Franken. 

Produsent: Weingut Bennfleck.

Hvitvin. Årgang: 2010. 

Druer: 100% Silvaner. Dette er hva vi kaller «fattigmannsburgunder», mye for pengene. Til fisk og grønnsaksretter. 

Serveringstemp: 8-11° C.

Kr 119,00 (75 cl).

Varenr: 9278801.

Vurdering: 5

Trimbach Riesling

Frankrike, Alsace.

Produsent: F. E. Trimbach.

Hvitvin. Årgang: 2011.
 Druer: 100% Riesling. Full av sødme, men er en tørr vin. Gewurz-traminer er en svært aromatisk drue og tåler mye smak og fet fisk, som makrell og laks. God til lyst kjøtt.

Serveringstemp: 7-10° C.

Kr 149,90 (75 cl).

Varenr: 88801.

Vurdering: 5

Peter Lehmann Layers

Australia, South Australia.

Produsent: F. E. Trimbach. 

Hvitvin. Årgang: 2008. 

Druer: 38% Semillon, 20% Pinot Gris, 20% Muscat, 19% Gewürz-traminer, 3% Chardonnay. Dette er en smaksrik vin, passer til mye, som fisk, skalldyr, lyst kjøtt og asiatisk kryddermat.

Serveringstemp: 8-10° C.

Kr 175,00 (75 cl).

Varenr: 5823001.

Vurdering: 5+

Rödelseer Küchenmeister Sylvaner Kabinett Trocken

Tyskland, Franken.

Produsent: Weltner.

Hvitvin. Årgang: 2008. 

Druer: 100 % Sylvaner. Franken er et av Tysklands mest interessante områder for Sylvaner. Jeg liker mageflaskene og denne er deilig til grillet fisk, fiskeretter ellers, skalldyr og lyst kjøtt.

Serveringstemp: 8-10° C.

Kr 184,90 (75 cl).

Varenr: 5954001.

Vurdering: 5+

Roman Graeff Riesling Classic BiB  

Tyskland, Pfalz.

Produsent: Zimmermann-Graeff & Müller. 

Hvitvin. Årgang: 2008. Druer: 100 % Riesling. Fruktig og frisk, med litt aprikos, pære og grønne epler. Dermed god til sommerdager med sjømat på grillen. Passer ellers til aperitiff og lyst kjøtt.

Serveringstemp:  8-11° C.

Kr 339,90 (300 cl).

Varenr: 2046706.

Vurdering: 4+

Côtes du Rhône  Belleruche BIB  

Frankrike, Rhône. 

Produsent: M. Chapoutier.

Rødvin. Årgang: 2011/12. 

Druer: 70% Grenache 30% Syrah. Må jo ha med en rød til kjøttlig godmat på grillen. Flott fylde og kompleksitet. Passer til biff, lam, vilt, gode oster, en meget god BiB! 

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 412,00 (300 cl).

Varenr: 9348706.

Vurdering: 6