Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
En spansk en til to euro
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Vinmark i Ribera del Duero. Foto: 123RF.COM

En spansk en til to euro

Det startet med en terassenabo i Arguineguin som ga meg en flaske vin. Over et rekkverk i Syden. – “Jeg kjøpte den for to euro på butikken”, sa hun.

Kjell Arne Bratli - 15.02.2013 kl. 12:00

Den butikken holder neppe lenge, fortsetter de slik. Antagelig feilpriset, for her hjemme koster den 110 kroner.

Så stor er ikke prisforskjellen mellom vinterkalde Norge og vintervarme Gran Canaria. Og slett ikke for en så trivelig vin som Solaz.

Og Solaz betyr Osborne. Familiens historie går tilbake til slutten av 1700-tallet da en ung engelsk handelsmann, Thomas Osborne Mann, fra Exeter i Devon, slo seg ned i Cadiz. Her stiftet han bekjentskap med andre briter som eide vinhus i El Puerto de Santa Maria, hvorpå Thomas flyttet videre dit. Han giftet seg i 1825 med datteren til sjefen for et vinhus, og de fikk fem barn, alle født i Spania. Familiebedriften har siden 1996 blitt drevet av Tomás Osborne Gamero-Civico og hans fetter Ignacio Osborne Cólogan. Druene dyrkes i området Tierra de Castilla.

Paven liker spansk

Med unntak av prosecco, holder jeg meg til spansk denne uken. Særlig fordi pave Benedikt visstnok liker spansk vin best, og foretrekker Rioja. Jeg forstår ham godt, men anbefaler også å smake noe fra  Ribera del Duero. Som Alion, en av mine absolutte favoritter. Med mørk kirsebærrød farge og aroma av moden rød frukt, blomster, eik, plommer og kirsebær som eksploderer i et hav av smak. Kraftig, rik og fruktig med god syre og runde tanniner. Elegant eikepreg med lang ettersmak.

Vinhuset Alion ble grunnlagt av David Alvarez og hans sønn Pablo i 1986. Jordsmonnet består av avleiringer fra Duero-elven gjennom tusener av år. Godt drenert jord med tvarierende stener og grus fra elven. Karbonen i de dypere jordlag gir druene fine og modne tanniner og vinen en intens og personlig stil. Vinen er omtalt som noe av det mest spennende som er utviklet i Ribero del Duero. Vega Sicilia kjøpte Alion i 1992, og vinen føyer seg godt i den majestetiske vinrekken til Vega Sicilia. Og i den rekken er Alion meget rimelig.

Og så den hvite...

Glem heller ikke de hvite fra Rioja. Marqués de Cáceres Blanco er den desidert mest solgte hvite Rioja-vinen i Norge. Og denne startet med Enrique Forner, som var en av drivkreftene for å bringe Rioja inn i den moderne vinverden. Han tilegnet seg det meste av sin ekspertise i Frankrike, hovedsaklig i Haut-Médoc - Bordeaux. 

På slutten av 60-tallet bestemte han seg for å reise til Rioja, og grunnla i 1970 Bodegas Marqués de Cáceres i Cenicero-Rioja Alta. Enrique tok med seg Emile Peynaud, en av de fremste ønologene i Bordeaux, og innførte fransk produksjonsteknikk. Dette medførte mindre eikepreg til fordel for viner med rik konsentrasjon og fruktaromaer. Etter Enriques bortgang i 2011 er det nå hans datter Cristina Forner Vives («The Queen of Rioja») som styrer videre. Marqués de Cáceres bruker hovedsaklig franske eikefat (65%), og noe amerikansk. De eksporterer til mer enn 120 land verden over. 

Jeio Prosecco Brut

Italia, Veneto.

Produsent: Bisol Desiderio & Figli.

Musserende. Årgang 2011. Druer: 100% Glera (=Prosecco). En lettdrikkelig, forfriskende prosecco med fine aromaer. God som aperitiff, til koldtbord og havsfriske råvarer.

Serveringstemp: 7-9 grader.

Kr 119,90 (75 cl).

Varenr: 5224701.

Vurdering: 5

Marqués de Cáceres Blanco

Spania, Rioja.

Produsent: Marqués de Cáceres.

Hvitvin. Årgang 2011. Druer: 100% Viura. Jeg liker denne. Forfriskende og fruktig. Mye for pengene. Som aperitiff og til fisk og skalldyr.

Serveringstemp: 7-9 grader C.

Kr 99,90 (75 cl).

Varenr: 289401.

Vurdering: 5

Rudera Robusto Chenin Blanc

Sør-Afrika, Stellenbosch.

Produsent: Rudera.

Hvitvin. Årgang 2011. Druer: 100% Chenin Blanc. Lenge siden jeg har drukket Chenin Blanc. Dette er en vin for smaksrik fiskemat. Fruktig og med lett eikepreg.

Serveringstemp: 8-11 grader C.

Kr 191,60 (75 cl).

Varenr: 273001.

Vurdering: 5

Solaz

Spania, Castilla.

Produsent: Osborne

Rødvin. Årgang 2009. Druer: 80% Tempranillo , 20% Cabernet Sauvignon. Ble uvanlig godt likt på terrassen i Syden. Bløt og smakelig. Aperitiff, tapas, kylling, svin, pasta og ost.

Serveringstemp: 16-18 grader C.

Kr 109,90 (75 cl).

Varenr: 4550301.

Vurdering: 5

Alion

Spania, Ribera del Duero.

Produsent: Bodegas y ViÒedos Alion.

Rødvin. Årgang 2008. Druer: 100% Tinto Fino. Jada, koster en del, men rik og kraftig elegant. Praktfull! Livet er godt med denne til okse, kalv, lam og vilt, gjerne viltgryte.

Serveringstemp: 16-18 grader C. 

Kr 539,90 (75 cl).

Varenr: 4348501.

Vurdering: 6

El Copero BiB

Spania, Valencia.

Produsent: Bodegas Murviedro.

Rødvin. Årgang 2009. Druer: 85% Bobal, 15% Monastrell. Lett og rund med behagelig bærpreg. Bløt og smakelig. Aperitiff, tapas, pasta, kylling, svin, kalv.

Serveringstemp: 17-18 grader C.

Kr 339,90 (300 cl).

Varenr: 1406706.

Vurdering: 4+