Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Bacon med god samvittighet?
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Kalkunbacon inneholder lite fett og gjør seg bra på grillen. Foto: Bjerke Spekemat og Delikatesse AS.

Bacon med god samvittighet?

Er sunnere bacon blitt en realitet? Det ser slik ut.

Ida Kristine Holm - 09.07.2013 kl. 08:50

I april i år ble bacon av renskåret lårkjøtt fra kalkun introdusert på det norske markedet for aller første gang. Vestfoldbedriften som tilsynelatende har klart kunststykket å gjøre bacon sunnere, melder at de har opplevd svært positiv respons.

– Kalkunbacon har blitt meget godt mottatt, og vi opplever at mange er er nysgjerrige på produktet, sier kvalitetssjef Svein Myhre Andersen ved Bjerke Spekemat og Delikatesse AS.

Nøkkelhullmerket

Ifølge Andersen egner kalkunbacon seg bra for forbrukere som av ulike grunner ikke vil spise svinekjøtt. Alternativet er også gunstig for de som passer vekta, da kalkunbacon inneholder 1,9 prosent fett sammenlignet med vanlig bacon som har et fettinnhold på hele 35 prosent.

– Og noen synes simpelthen det smaker bedre, forteller Andersen.

Alternativet skal være tilnærmet likt vanlig bacon i både smak og konsistens, bortsett fra at kalkunbacon er noe mørere fordi det ikke har svor og er lett varmebehandlet. Når det gjelder bruksområder hevder Andersen at mulighetene er som med svinebacon.

– Jeg har med hell prøvd det i pytt i panne, pastaretter og gratenger, sier han.

Populært produkt

Bjerke er fremdeles landets eneste kalkunbacon-produsent, og produktet selges hos Rema 1000 og Meny. Også her meldes det om økende popularitet.

– Kalkunbacon er blitt veldig ettertraktet, og vi har solgt nærmere 5000 pakker i Vestfold og Telemark hittil i år. Det er ganske bra med tanke på at produktet ikke har vært på markedet særlig lenge, sier Thore Berthelsen, kremmer i Meny-Ultra.

Berthelsen er ikke i tvil om at produktet har et uutnyttet salgspotensial.

– Akkurat nå er det bare noen få, utvalgte butikker som selger kalkunbacon. Hadde flere avdelinger hatt produktet i sitt sortiment hadde det nok solgt betraktelig mer, tror han.

Godt på grillen

Ifølge kvalitetssjef Andersen kan kalkunbacon bli en slager på grillen i sommer.

­– Det drypper ikke, noe som faktisk gjør det bedre egnet til grilling enn vanlig bacon, påpeker han.

Når det gjelder bruk av baconet i andre sommerretter har Andersen følgende tips:

– Stek det, kjøl det, skjær det i grove biter og bland det rikelig inn i en vanlig grønnsalat. Du kan også servere det varmt eller kaldt som tapas. Fordi det ikke er så fett er kalkunbacon egnet som fingermat til godt drikke.