Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Både og for kjendisviner
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Alex Rosén med sin Amarone.

Både og for kjendisviner

Vin ser ut til å ha blitt en måte å uttrykke seg kunstnerisk på og det kryr av mer eller mindre kjente kjendiser som lanserer sine viner. Ikke alle like gode, men mange er meget bra.

Kjell Arne Bratli - 14.12.2012 kl. 16:00

Navn som Sigurd Wongraven, Erik & Kriss, hortensmannen Finn Schøll, Arne Brimi, Eyvind Hellstrøm, Lars Barmen, Bjørn Eidsvåg, Mia Gundersen, Anne-Kat Hærland, Liv Grethe og Raphael Poirée, er noen av de kommersielle lanseringer hvor ulike kjendiser setter sitt navn på en merkevare.

Noen få, som Sigurd Wongraven er med i hele prosessen, med særs gode resultater, og de vinene er behørig anmeldt tidligere.

Denne uken har jeg smakt Ari Behn og Alex Rosén. Behn bra, men Alex meget bedre. Hans vin er fra Montresor, der druene kommer fra de gamle åskammene i Valpolicella. Vinstokkene er sørvendt og får godt med soleksponering. Vinstokkene er oppbundet med ved hjelp av Pergola-metoden , som er klassisk i Valpolicella-distriktet og et system som har en lang tradisjon. Og midt i den mange hundreårige tradisjon tar Montresor i bruk satellittovervåking for å passe at alt går som det skal og at druene høstes på best mulig tidspunkt. 

Pro Prosecco

Italiensk musserende er på frammarsj og Prosecco tar opp kampen med spansk cava som Norges mestselgende sprudlende. De er velegnet på en varm sommerdag, eller som velkomstdrikk i selskaper. Prosecco er for mange mer behagelig og letter å drikke enn Champagne. Prosecco er navnet på druen den musserende vinen lages av. Det produseres årlig rundt 200 millioner flasker av den, og etterspørselen eksploderer.

Prosecco blitt det offisielle navnet på sprudlende viner fra underområdene Treviso, Conegliano og Valdobbiadene. Flere av disse er rimelige og laget etter charmat-metoden, der annengangsgjæringen foregår i store tanker. Men også musserende laget etter champagne-metoden, i Italia kalt Metodo Classico, der vinen får annengangsgjæring i flaske, slik at boblene ikke slipper ut før du selv åpner korken.

Giol Prosecco Spumante

Italia, Veneto.

Produsent: Azienda Agricola Giol.

Musserende. Årgang 2011. Druer: 100 % Prosecco. Det eldste dokumenterte Prosecco-huset i Italia, fra 1427. Delikat kosevin med litt restsødme. Først og fremst en sprudlende aperitiff, men fin til fingermat, reker og myke oster.

Serveringstemp. 8-10 grader C

Kr 114,90 (75cl)

Varenr. 1572901

Vurdering: 4+

Bellussi Prosecco Brut

Italia, Veneto.

Produsent: Bellusi Spumanti.

Musserende. Årgang 2011. Druer: 100 % Glera (Prosecco). God friskhet og syre, smak av bær og sitron. Småboblete og deilig, veldig god tapas-prosecco og selvsagt som kosedrikke.

Serveringstemp. 6-8 grader C

Kr 138,00 (75cl)

Varenr. 5220201

Vurdering: 5

Antiche Terre Corvina

Italia, Veneto.

Produsent: Antiche Terre. 

Rødvin. Årgang 2011. Druer: 100 % Corvina Veronese. Tiltalende Corvina, god julevin med litt kirsebær og bittermandel. En vin som passer pastaretter, lettkrydret mat, lyst kjøtt og hvit fisk.

Serveringstemp. 14-17 grader C

Kr 111,00 (75cl).

Varenr. 5220101.

Vurdering: 5+

Mandala

Italia, Piemonte.

Produsent: Pecchenino.

Rødvin. Årgang 2011. Druer: 100 % Dolcetto. Dette er Ari Behns vin med Mandala-diagram som et symbolsk bilde på kosmos og gudene. Saftig og myk vin. Passer til pastaretter og kylling, grillet spareribs og grillet entrecote.

Serveringstemp. 12-15 grader C 

Kr 139,90 (75cl).

Varenr. 124901.

Vurdering: 5÷

Antiche Terre Amarone

Italia, Veneto.

Produsent: Antiche Terre.

Rødvin. Årgang 2008. Druer: Corvina 35%, Corvinone 30%, Rondinella 35%. Jeg smakte denne i Magnum-utgaven, vanlig flaskestørrelse finnes i 2009-årgang (kr. 268). En fullblods Amarone, rik og balansert. Passer til vilt, saftig rødt kjøtt, grillet kjøtt og til harde og kraftige oster. 

Serveringstemp. 16-18 grader C 

Kr 499,00 (150cl).

Varenr. 5869201.

Vurdering: 5+

Alex Rosén Amarone della Valpolicella

Italia, Veneto. Produsent:
 Cantine Giacomo Montresor. 

Rødvin. Årgang 2009. Druetyper 70% Corvina, 20% Rondinella, 10% Molinara. Lagret p store franske eikeliggere i tre år. En saftig Amarone som passer til rødt kjøtt, småvilt og storvilt og til lam selvsagt. Og for de mange Amarone-venner som nyter den med en Manchego-ost.

Serveringstemp. 18-19 grader C

Kr 350,00 (75cl)

Varenr. 185801.

Vurdering: 5+