Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Appassimento er mini-amarone
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

Appassimento er mini-amarone

Nordmenn har lagt sin elsk på fyldige italienske rødviner og det går i tonnevis av amarone og ripasso. Og nå; mer og mer appassimento.

Kjell Arne Bratli - 01.07.2013 kl. 17:30

Mens det i 2011 kun fantes én appassimento på Vinmonopolet, som solgte i underkant av 1000 liter, finner du mer enn 20 slike produkter i Vinmonopolets vareutvalg.

Og i antall liter snakker vi om flere hundretusen. Fra januar til april i år solgte appassimento-viner til sammen nesten 239 000 liter, sammenlignet med fjorårets totale appassimento-salg på 191 000 liter.

Geir Eikeland, gründer og daglig leder i Excellars, er overbevist om at dette bare er begynnelsen. Han er overbevist om at appassimento for alvor er i ferd med å ta av i Norge.

– Og det ikke uten grunn. Appasimento-viner har en myk, fruktig og fyldig stil som appellerer til mange nordmenn. Vinen minner om amarone og har mye av den samme intense smaken og fylden, men man får den til halvparten av prisen. 

Gammel prosess

Over noen dager er Appassimento Originale smakt. En tiltalende og smakelig vin, fyldig og rund. «Appassimento» er navnet på selve tørkeprosessen i metoden. Mens druene som brukes til amarone-produksjon tørkes etter innhøsting, har druene som brukes til denne vinen fått tørke inn mens de ennå henger på vinstokkene. Denne måten å lage vin på har røtter i eldgamle tradisjoner – man har antakeligvis laget vin på appassimento-metoden like lenge som man har laget vin av druer.

I middelalderen ble viner fra Peloponnes-distriktet i Hellas, særlig fra Rhodos og Kreta, sendt til Republikken Venezia i middelalderen og solgt videre til Middelhavslandene og Nord-Europa, ikke minst fra og med år 1248, da republikken fikk eksklusive handelsrettigheter til vinene. Vineksport ble et så viktig forretningsområde for Republikken Venezia at venetianerne måtte begynne å lage vin selv for å klare å møte etterspørselen, og da valgte de naturlig nok å produsere vinene på samme måte som sine foregangsmenn i Hellas – ved å tørke druene før og/eller etter innhøsting.

Tørkeprosessen øker sukkerinnholdet og konsentrerer alle komponentene og aromastoffene i vindruene, og resultatet blir en fyldig og rik vin med god struktur.

Appassimento-metoden gir en mer balansert vin med bløte tanniner, og både smak og duft blir mer intens. Det er en arbeids- og kostnadskrevende måte å lage vin på, ikke minst fordi man får langt mindre vin når man skal lage den av tørkede druer.

Vinhuset Casa Vinicola Botter ble grunnlagt i Venezia av Carlo Botter i 1928, og forvaltes i dag av familiens tredje generasjon. Botter lager viner av druer som er dyrket over hele Italia – Veneto, Piemonte, Toscana, Marche, Lazio, Puglia og Sicilia, og er opptatt av å ha en innovativ og miljøvennlig vinproduksjon. Vinhuset har en produksjon på 55 millioner flasker i året, og 98 prosent av dette eksporteres til mer enn 40 land.

White Roses Sauvignon Blanc

Frankrike. 

Produsent: Winehouse Norway. 

Hvitvin. Årgang: 2012. Druer: 100% Sauvignon Blanc. Jeg har skaffet meg Netflix og denne vinen har over tid vært følge til tv-serier med et forfriskende lille glass. Altså som aperitiff og ellers skalldyr og fisk. 

Serveringstemp: 8-11° C.

Kr 339,90 (300 cl).

Varenr: 418606.

Vurdering: 5

SopraSasso Soave DOC

Italia, Veneto.

Produsent: MGM Mondo del Vino. 

Hvitvin. Årgang: 2012. Druer: 60% Garganega Bianca, 40% Trebbiano. Soave er Italias største hvitvinsproduserende område. Denne til hvit asparges, pasta, spekeskinke, grillet sjømat og salater.

Serveringstemp: 8-12° C.

Kr 339,90 (300 cl).

Varenr: 489206.

Vurdering: 5+

Domaine Bouchard Pére & Fils Macon Villages

Frankrike, Burgund.

Produsent: Domaine Bouchard Père & Fils.

Hvitvin. Årgang: 2012. Druer: 100% Chardonnay. Denne er deilig syrefrisk og veldig bra matvin. Aperitiff, salater, sushi, blåskjell, reker krabbe og reke grillet fisk, posjert hvit fisk samt kylling.

Serveringstemp: 8-12° C.

Kr 459,90 (300 cl).

Varenr: 486906.

Vurdering: 5+

Cuvée Christer Berens M díA Rosso BiB

Italia, Abruzzo.

Produsent: Farnese/Christer Berens.

Rødvin. Årgang: 2011. Druer:

Montepulciano 85%, Sangiovese 15%. Mye for pengene, og den passer til røde kjøttretter i øvre temperaturskala. Et par grader kjøligere og den går flott til lyst kjøtt og kremede fiskeretter. Ostevin.

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 365,00 (300 cl).

Varenr: 689281.

Vurdering: 5

Appassimento Originale 

Italia, Veneto.

Produsent: Casa Vinicola 

Botter Carlo.

Rødvin. Årgang: 2011. Druer: Corvina 60%, Merlot 40%. Falt i smak og passer til biff, stek, lam, vilt og svin – gjerne grillet. Ellers pizza og pasta, lyst kjøtt og modne oster.

Serveringstemp:  18-20° C.

Kr 129,90 (75 cl).

Varenr: 478701.

Vurdering: 5+

Banfi Summus   

Italia, Toscana. 

Produsent: Castello Banfi.

Rødvin. Årgang: 2006. Druer: 45% Brunello, 40 % Cabernet Sauvignon, 15 % Syrah. Kompleks, fruktig, elegant. Til småvilt, fugl, storfe, lam og sau.  

Serveringstemp: 14-17° C.

Kr 399,00 (75 cl).

Varenr: 3249701.

Vurdering: 6