Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
– Vil leve av det jeg trives med
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Bilde 1 av 2. – Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Ingrid Kristine Lund. Foto: Marte Rolstad.

– Vil leve av det jeg trives med

Både moren og bestemoren har yrket keramikere. For tre år siden fant Ingrid Kristine Lund at dette var noe for henne også.

Marte Rolstad - 16.03.2014 kl. 21:24

I februar besto hun fagprøven som keramiker.

– Jeg har prøvd mye forskjellig. Jeg har aldri funnet noe annet som gir meg like mye som keramikk ga meg da jeg begynte med det, sier hun fornøyd.

Fagprøve tok fem uker

Til sammen har Lund brukt fem uker på fagprøven.

– Det har foregått i flere prosesser. Alt fra idé, til forming, tørking, brenning, dekor, og siste brenning må beregnes nøye, forklarer keramikeren.

Yrket heter keramiker, men det er et veldig bredt begrep.

– Som keramiker kunne jeg godt bli kalt for pottemaker eller kunstner. Det handler bare om at man jobber med keramikk. Keramikk er jo bare brent leire, forteller Lund.

Skal ikke stå på motivasjon og inspirasjon

– Jeg finner inspirasjon i bare det å leve! Ellers ser jeg på billedkunst, og ser på det tekniske andre keramikere gjør. Jeg er fascinert av japanske tresnitt. Jeg har lest bøker som beskriver tresnitt fra edeltiden, ler hun, og sier at hun kanskje er litt nerdete i forhold til andre i det samme faget.

Fagprøven hennes er et servise med dekor av blomster fra epletreet. Hun har kalt serviset for ”Epleblomst”. Dekor har hele tiden vært viktig.

– Jeg har brukt nyperoser og orkideer. Jeg har hengt meg litt opp i blomster da, smiler hun.

Minnes barndommen

– Jeg har brukt mye markblomster, fordi de er så små og skjøre. Det er noe nostalgi i det. Noe jeg husker fra da jeg var liten er at jeg plukket blomster på våren, mimrer hun. Lund forteller videre at hun også er inspirert av at hun har en stor hage med frukttrær. Spesielt blomstringsperiodene til trærne.

– Og så er jo våren på vei, så jeg var nok litt klar for den også, sier hun tankefull.

– Derfor endte jeg opp med epleblomst, fortsetter kunstneren.

(saken fortsetter under bildet)

Epleblomst. Foto: Marte Rolstad

Fant sin vei

Da åsgårdstrandjenta skulle velge hvilken studieretning hun skulle gå på videregående skole, sto det mellom landbruk eller tegning form og farge. Hun valgte tegning form og farge. Senere har hun studert reiselivsledelse og utviklingsstudier med fordypning i samfunnsgeografi.

– Det var først da jeg skrev bacheloroppgaven min, og tok meg noen turer ned på galleriet, at jeg fant ut at det var dette jeg ville, forteller keramikeren.

Lund mener det er viktig å trives i jobben sin. Hun forteller at hun ikke har hatt lyst til å gjøre noe annet enn å holde på med keramikk i det siste.

– Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier hun.

– Utdanning er viktig for å realisere seg selv eller sine drømmer. Noen tar en spesiell utdanning for å tjene mye penger. Noen for å dyrke interesser, sånn som jeg har gjort, sier Lund.

Kunnskap og kvalitet

Ved å ta fagprøven er hun med på å bevare god kvalitet og kunnskapen bak de prosessene det er å være keramiker og håndverker.

– Jeg ønsker å bevare kunnskapen om hvor produktene stammer fra, og hva som ligger bak håndverket. Før i tiden var det faktisk noen som lagde dette fra bunnen av. Jeg er med på å føre en kulturhistorisk tradisjon videre, forklarer hun stolt.

Hun mener industrialiseringen av håndverk har fått folk til å miste litt begrepet om hvor produktet stammer fra.

– Det er mange som ikke skjønner at håndlaget keramikk er av samme stoffet som masseproduserte kopper fra IKEA. Plutselig detter hanken av fordi det ikke er satt ordentlig sammen, forteller Lund.

(saken fortsetter under bildet)

– Hvis du kjenner til bakgrunnen til produksjonen, som ligger i håndverket og tradisjonene, så kan man klare å bevare den gode kvaliteten i alt man omgir seg med. Hvis håndverket forsvinner helt, blir keramisk gods kun til en forbruksvare, sier hun.

– En form stammer i fra noe. Det er et håndverk som kommer av at du bruker hendene dine. Du kunne aldri fått de samme detaljene eller den samme følelsen av gjenstanden ved å bruke en masseprodusert kopp, smiler hun.

Fremover i reisen.

Nå som keramikeren har bestått fagprøven ønsker hun å fortsette med keramikken.

– Jeg lærer hele tiden, og et formuttrykk utvikler seg. Under læretiden opparbeidet jeg meg en liten kundekrets, og jeg ønsker å utvide den, forklarer Lund.

Du kan se mer av Lunds produksjon i Smalgangen 4 i Åsgårdstrand. Her er det både verksted og utstilling av flere produkter hun har laget. Hun produserer også på bestilling.

Nyslått keramiker:

Navn : Ingrid Kristine Lund.

Født : 1986.

Bosted : Åsgårdstrand.

Jobb:  Selvstendig næringsdrivende keramiker på Galleri Smalgangen. Noen ganger vikar på kulturskolen.

Utdanning : Tegning form og farge på tidligere Slottsfjellskolen(Færder i dag). Påbygg for generell studiekompetanse. Årsstudium i reiselivsledelse En bachelor i utviklingsstudier med fordypning i samfunnsgeografi. Og fagbrev som keramiker.

Interesser : yoga, familien, annen kunst, gå turer, dra på fjellet.

Sivilstatus : gift og har et barn.

Hun skriver også bloggen www.fruktfat.wordpress.com hvor hun skriver om arbeidet sitt.

Mer fra Kultur

Klare for Vinterfestival
Meld deg på UKM
Klar for Fjordfesten
Julefilmer for store og små
Nå kan alle dra på cruise
Tysk stemning i hagen på Kurbadet
Sondre flyr høyt og lavt
Skal lokke unge til biblioteket
Slik blir høsten på biblioteket
Han velger filmer for oss