Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Trives best i snekkerbua
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

– Den følelsen av å sette et ferdig produkt på bordet gir meg veldig mye, smiler Esther Samuelsen. Alle foto: Jakob Leth

Trives best i snekkerbua

76 år gamle Esther Samuelsen, pusser, kutter og skjærere så treet spruter.

Jakob Leth
Jakob Leth

25.04.2014 kl. 12:00

Esther Samuelsen flyttet fra Danmark til Hosanger på Vestlandet som 18-åring. Det var da treverk-kunstneren våknet til live. 

– Jeg har alltid holdt på med kniv, men i Danmark var det svært lite av de tresortene jeg trengte. Det var først på Vestlandet at jeg begynte å dyrke hobbyen for fullt. Jeg så de norske kunstnerne og begynte å kopiere dem, sier hun. 

I 1992 kom hun til Sandefjord sammen med Sandefjordsmannen Per Samuelsen, som senere fikk kreft og gikk bort. 

– Den følelsen av å sette et ferdig produkt på bordet gir meg veldig mye, smiler hun. 

Maler ikke treverket

Hun er mest glad i den bonderomantiske stilen, det bekrefter også tre-samlingen hennes. Samuelsen sitt nye prosjekt er to giraffer. Med en miniatyr som ledersnor starter skjæringen og finpussing etter beste evne. 

– De blir veldig dekorative når de er ferdig. 

Samuelsen har en spesiell forkjærlighet for tresortene lønn og barlind. 

– Gran er ikke noe særlig og furu er veldig mønstrete, men det er klart, det kan være fint det også. 

Hun er ikke tilhenger av å male treverket. Kunsten skal ikke miste sin glød eller egenskap. Hun behandler imidlertid kunstverkene med olje og lakk. 

– Det hender at figurene sprekker opp, da må jeg fylle på med tremasse. 

En stirrende havfrue

I sitt tidligere miljø på Vestlandet er Samuelsen en mye etterspurt trekunstner. Hun får stadig vekk nye bestillinger derifra. På Østlandet derimot har ikke etterspørselen vært så stor. 

– Det er nok ikke så rart, når ingen vet at jeg driver med det, smiler hun. 

Samuelsen har laget veldig mye forskjellig på bestilling opp gjennom årene. Hun beskriver den mest spesielle hendelsen der hun skulle lage en havfrue som skulle ligge halvveis i vannet. 

– Hun skulle ligge tilpasset til steinen også skulle hun kikke opp på verandaen, det var litt artig. Den måtte festes godt til steinen og må behandles ordentlig når den ligger i vann, sier hun. 

Bruker to dager

Sol er faktisk det verste kunstverkene utsettes for, ifølge Samuelsen. 

I andre etasje i garasjen finner man gallionsfigurerer overalt, men mesteparten av kunsten forsvinner etter hvert som hun lager dem. Hvor mange figurere hun skjærer ut i året blir vanskelig å svare på. 

– Jeg bruker to dager på en liten hest og kjerre. 

Figurene er mange og forskjellige.