Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Spiller i solnedgang
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

UTENDØRS:  I patriotiske omgivelser skal ekteparet Karen Clausdatter (Hege Kåsin Rusten) og Pål Springar (Kjetil Andersen) sammen med Christopher Hvidt (André Klausen) skildre livet til Sandefjordsrederen. Foto: Jakob Leth

Spiller i solnedgang

Christopher Hvidt (1780-1862) og Sandefjords historie står i sentrum når Sandefjord teaterforening fremfører Erling Pedersens tolkning av rederen og sandefjordsmannen Christopher Hvidt. 

Jakob Leth
Jakob Leth

03.06.2014 kl. 10:00

Pedersen, som nylig har lagt Trangvikspelet i Larvik bak seg, har nå kommet til Sandefjord for å skildre Hvidt. Ifølge Pedersen selv blir det ingen historietime, men det vil bli et forenklet innblikk i hans liv. 

– Skulle vi fortalt alt slik det var, ville forestillingen vart i 80 år, smiler han. 

– «Blodhard» reder

– Man kan tolke Hvidt på forskjellig måter. Jeg kunne beskrevet han som en «blodhard» reder som ikke brydde seg om noen. Eller som en mann som ønsket det beste for alle. Jeg har valgt det siste, sier han. 

Korn på kreditt

Erling Pedersen har regien på historien på Christopher Hvidts liv.
Erling Pedersen har regien på historien på Christopher Hvidts liv.

Pedersen forteller at det under Napoleonskrigen ble stor etterspørsel etter korn og at prisene steg i været. De som hadde korn holdt på det så lenge de kunne for å få mest mulig for det. Christopher Hvidt valgte derimot å kjøpe inn korn på kreditt for å gi til Sandefjord. Denne gjelden fulgte ham resten av livet. 

– Hans godhet ble hans død, sier Pedersen. 

– Jobbet beinhardt

– Jeg fikk oppdraget like før jul og har jobbet beinhardt siden da. Den gjengen jeg har med meg har vært så positive og innsatsvillige. Det har ikke vært noen problemer i det hele tatt, sier han om skuespillerne fra Sandefjord Teaterforening. 

Pedersen har også tatt med seg noen skuespillere fra Larvik. 

– Det blir tryggere for meg å jobbe med regien når jeg vet hva folk står for, sier han. 

Håper på gråvær

Stykket skal spilles på Preståsen med utsikt over Sandefjordsfjorden. 

– Utendørsspill er noe helt annet. Det at vi har det på kvelden gjør at vi får en helt spesiell stemning over det. 

Stykket begynner i ti-tiden og får ved klarvær en rødskjærende solnedgang i slutten av stykket. Men Pedersen håper på gråvær. 

– Hvis det er klarvær vil solnedgangen bli en del av stykket. Egentlig håper jeg på litt gråvær for da blir det litt mørkere, sier han og legger til: 

– Uansett så gjelder det å spille så godt at folk ikke blir sittende og se på solnedgangen istedenfor på stykket.