Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Julefilmer for store og små
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Hacksaw Ridge er en av julens mange godbiter. Foto: Filmweb

Julefilmer for store og små

Kinokonsulent Bjørn Erik Jahnsen har tenkt på alle aldersgrupper til julens kinoprogram. På programmet står kjente klassikere og litt film av smalene sjanger.

Espen Ringdal Andersen
Espen Ringdal Andersen

20.12.2016 kl. 11:55

Forberedelser til årets juleprogram begynte allerede i august da kinokonsulenten var på filmfestivalen i Haugesund sammen med kinosjefer, kinokonsulenter og representanter fra landets filmbyråer. På filmfestivalen ble det presentert klipp og visninger av filmer under produksjon som vises på høsten, vinteren og våren på landets kinoer. Det var lukkede visninger.

-Jeg så klipp av "Snekker Andersen og Julenissen" i august, så den ferdige versjonen i september og den kom på kino i november. Dette er en film som mange kommer til å se i tida fram til jul, sier Jahnsen. 14. november har den nye Star Wars-filmen premiere, og den tror han blir besøkt av mange aldersgrupper.

Sprekt spekter

Jahnsen er opptatt av å gi byens publikum et godt og bredt spekter av gode filmer. Han reiser ofte på filmfestivaler og har god kontakt med filmbransjen.

-I filmbransjen har vi et meget godt samhold. Vi ser mye film sammen og diskuterer filmene etter vi har sett dem, sier han.

Kinokonsulenten sier at det mange filmer å velge i mellom i jula. Noen filmer har premiere før jul, mens 25. desember er det store kinodagen med mange premierer.

-Jeg har satt opp et program med filmer jeg vet vi selger bra med billetter, men også et par filmer for et smalere publikum. Dette er gode filmer med aktuelle temaer, sier han. 

-Jeg tenker at det skal være et program med litt for alle. Jeg håper mange publikummere kommer på filmene, fordi filmtilbudet er variert og bra, sier han.

Mel Gibson er tilbake

 Allerede 9. desember er det premiere på Mel Gibsons «Hacksaw Ridge».

- Mange har et forhold til hans filmer som regissør; «Braveheart», «The Passion of the Christ» og «Apocalupto» har alle vunnet eller blitt nominert til Oscarpriser. Dette er en mektig krigsfilm fra andre verdenskrig om en amerikansk soldat som nekter å drepe og som ender opp med redde nærmere 100 mennesker.  14. desember et det norgespremiere på en av årets største suksesser, «Rogue One: A Star Wars Story». Etter fjorårets fantastiske «The Force Awakens», som solgte over 5.000 billetter på Hjertnes, ligger alt til rette for at unge og halvgamle skal sloss om plassene til årets største eventyrfilm, sier kinokonsulenten.

Mange godbiter

Som vanlig er første juledag tiden for de beste og største premierene. I år er det virkelig mange godbiter.

-For de minste har man «Dyrene i Hakkebakkeskogen» som er den første kinofilmen basert på Thorbjørn Egners klassiske historie. Denne norske dukkeanimasjonsfilmen passer for hele familien og byr på musikk av Katzenjammer. En annen trivelig film er «Hundreogettåringen som stakk fra regningen og forsvant», et gjensyn med Robert Gustafsson som Allan Karlsson. Nå har hundreåringen blitt et år eldre og denne gang skal han komme seg fra Bali til Sverige med både CIA-agenter, balinesiske pengeinnkrevere og et svensk brusfirma i hælene. «Hundreåringen» ble en umiddelbar suksess i alle aldersgrupper da den ble vist på kino julen 2013 hvor den ble sett av over 2.000 mennesker så den på Hjertnes, sier Jahnsen.

-Rosinen i pølsa i årets juleprogram er derimot norske Morten Tyldums «Passengers» med de to største stjernene i verden for tiden, Jennifer Lawrence og Chris Pratt. Jennifer Lawrence ble et navn alle kjente da hun spilte hovedrollen som Katniss Everdeen i «The Hunger Games» i 2012 og Chris Pratt spiller hovedrollen i «Guardians of the Galaxy II» som har norgespremiere 5. mai. Filmen som skal ha kostet en milliard kroner å lage vises over hele verden i slutten av desember, sier han.

espen@byavisa.sandefjord.no