Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Historiene som ikke ble fortalt
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

KRIGSSEILER:  Leif Baumann (89) var en av de norske hjemmeseilerne under krigen.

Historiene som ikke ble fortalt

– Vi snakket aldri så veldig mye om det som hadde skjedd på sjøen, sier Leif Baumann. 89-åringen er en av flere krigsseilere som deler sin historie i Oddvar Schjølbergs nye bok «Krigsseilernes evige krig».

05.09.2014 kl. 07:58

– Det som står i boken er veldig i tråd med slik jeg opplevde det, forteller krigsseiler Leif Baumann (89).

Han kommer opprinnelig fra Vadsø, og var en av de mange norske hjemmeseilerne som under krigen gikk med viktig last langs Finnmarkskysten.

Torpedering og bombeangrep

I starten av 20-årene kom han hjem. Han bosatte seg i Sandefjord, og fant etter hvert kona som han nå har vært gift med i 66 år. 

– Jeg opplevde torpedering og flere bombeangrep. Men vi snakket aldri så veldig mye om det som hadde skjedd på sjøen etter at vi kom hjem, forklarer han. 

– Ikke de mest høymælte

Det skulle forfatteren fra Larvik, Oddvar Schjølberg, få forstå, da han tok fatt på bokprosjektet for tre år siden.

– Det var en som sa at han ikke hadde opplevd noen ting under krigsseilingen. Ingenting spesielt. Men så fortsatte jeg å spørre, og da viste det seg at han både hadde blitt torpedert, og at de lå utenfor Hiroshima da atombomba gikk. Disse krigsseilerne er ikke spesielt høymælte herrer, sier han og ler.  

– Det finnes mye om båter og mannskap og slikt, men ikke like mye om det som faktisk skjedde der ute, sier han.

Forfatter Oddvar Schjølberg.

– Viktig bok

Aksel Remøe (95), Helge Andresen (93), Konrad Tolpinrud er blant krigsseilerne i boka, som også var tilstede under boklanseringen på torsdag. Schjølberg mener det er viktig at man får samlet historiene av de personene som har opplevd dem, mens de ennå lever.

– Den er viktig fordi man får fortalt historiene slik de som var med på dem opplevde dem. Det er mange som ikke har villet fortelle, og det er mange som har tatt med seg sin historie i graven. For mange tok det 40 år før de begynte å snakke, sier han, og legger til:

– Man kan ikke presse noen til å fortelle. Jeg har oppdaget at det er viktig at man ikke tramper inn, men at man respekterer grenser. Etter hvert har det oppstått et tillitsforhold, og så har de fortalt mer og mer.

Krigsseilerne Aksel Remøe, Konrad Tolpinrud, Leif Baumann og Helge Andersen med forfatter Oddvar Schjølberg.

Dokumentasjon

Krigsseilernes barn har også fått plass i boken. Schjølberg forteller at mye av jobben med boken har bestått i å dokumentere historiene, og at det gjerne baller på seg i arbeidet med en slik bok.

– Det kan faktisk bli både én og to bøker til ut av det, som da omhandler andre ting selvfølgelig, men som jeg har fått innblikk i gjennom arbeidet med denne boken, sier han.