Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Han velger filmer for oss
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Ny kinokonsulent: Byens nye kinokonsulent, Bjørn Helge Jahnsen, vil sørge for at de beste og viktigste filmene kommer til Hjertnes kino.

Han velger filmer for oss

Med et stort hjerte for film har Bjørn Helge Jahnsen (47) inntatt Hjertnes kino. Nå er det han som bestemmer hvilke filmer vi skal få se.

Hilde Jeanett Lorentzen
Hilde Jeanett Lorentzen

23.08.2016 kl. 11:30

Det var mange om beinet for stillingen som kinokonsulent ved byens kino. Bjørn Helge Jahnsen fra Sandefjord trakk det lengste strået, og 20. juni overtok sandefjordingen Jahnsen ansvaret som kinokonsulent etter Knut Kristoffersen.

På begynnelsen av 1990-tallet utvandret Jahnsen fra Sandefjord og satte kursen mot Trondheim for å studere filmvitenskap og senere til Bergen hvor han utdannet seg til kurator ved Kunsthøgskolen. I 1998 flyttet han tilbake til Vestfold og bosatte seg i Tønsberg - Jahnsen hadde fått jobb ved Tønsberg kino som ble kjøpt opp av SF året etter.

-Jeg har jobbet innen filmverden, med alt fra produksjon av kortfilm og dokumentarer til import av spillefilmer til rådgiver og kinokonsulent, oppsummerer Jahnsen.

Egenproduksjon har han sluttet med, men interessen for film er fortsatt like aktuell.

-Jeg elsker film og jeg synes til og med det er gøy med dårlige filmer, smiler han.

Sette sitt preg

Samtidig som Hjertnes søkte etter kinokonsulent, ble det utlyst en kinosjefstilling i Horten. Jahnsen ville til Sandefjord.

-Her har jeg muligheten til å påvirke hvilke filmer som skal settes opp, mens i et kjedesystem er det folk over deg som bestemmer. Det er mest interessant å være med å velge ut hvilke filmer som skal vises og få muligheten til å sette sitt preg kunstnerisk. Det får jeg muligheten til her i Sandefjord, forklarer Jahnsen.

-Blir det noen endringer med deg som kinokonsulent?

-Det er mindre forskjell på kommersiell kino og privat kino enn folk tror. De store aktørene som Nordisk Film og SF Kino er like flinke til å vise smal film, påpeker Jahnsen

Hjertnes kino har sine naturlige begrensninger med tre saler, som i tillegg brukes hyppig til andre arrangementer.

-Det begrenser seg hvor mye film jeg har mulighet til å vise per dag eller i løpet av uka, påpeker han.

Han må først og fremst velge de filmene som trekker flest folk. Publikums forventninger ønsker han å oppfylle.

Grei sommer

Mens andre har hatt ferie, har Jahnsen vært på jobb. Han har satt pris på å få en rolig start, som har gitt han mulighet til å bli kjent med alle sider av jobben.

-Det har vært en helt fin sommer på kino, sier Jahnsen.

Besøkstallene for juni ligger langt over fjorårets, mens juli havnet rett under. Særlig Istid og Et helt halvt år, har sørget for å trekke kinopublikummet til Hjertnes i sommer.

Første helgen i august ble den beste kinohelgen hittil i år for Hjertnes kino, med 1.183 besøkende som ville se Suicide Squad i åpningshelgen.

I slutten av august har Løvekvinnen premiere og i september er det premiere på Erik Poppes Kongens nei. Dette er to filmer Jahnsen tror vil trekke mye folk til kinosalene.

-Det er mye å glede seg til utover høsten, lover Jahnsen.

Til Haugesund

Om en drøy uke reiser Jahnsen til filmfestivalen i Haugesund for første gang som kinokonsulent for Hjertnes, men han har vært her mange ganger før.

-Selvfølgelig er jeg nødt til å dra dit. Det er julebordet for filmbransjen, sier Jahnsen.

Her skal han stifte nærmere bekjentskap med filmene som kommer, og det er mange å velge mellom.

-Det er cirka 200 nye filmer hvert år. Vi har ikke kapasitet til å vise alle og jeg har heller ikke lyst til å vise alle. Jeg ønsker å plukke ut de beste eller de viktigste, de mest aktuelle filmene, sier Jahnsen, som også har planer om å sette opp noen smalere filmer i tiden som kommer.

hilde@byavisa.sandefjord.no