Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Dr. Thaulow ønsker velkommen
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

OMVISNING: Dr. Heinrich Arnold Thaulow, i Svein Ingebretsens skikkelse, holder foredrag på flere av de 14 guidede omvisningene på Kurbadet i sommer. Hver onsdag ettermiddag er det omvisning.

Dr. Thaulow ønsker velkommen

Det blir guidede omvisninger på Kurbadets hver onsdag ettermiddag fra 29. juni til 10. august. Da står Doktor Thaulow eller hans badetjenere og badekoner klar til å ta imot publikum.

Espen Ringdal Andersen
Espen Ringdal Andersen

05.07.2016 kl. 14:12

Grunnleggeren av Sandefjord Bad, dr. Thaulow i Svein Ingebretsens skikkelse, har mye han ønsker å fortelle om Kurbadet. Sandefjord Bad ble åpnet som kursted i 1837.

Sitter på historie

Svein Ingebretsen håper turister, hyttefolk og sandefjordinger tar turen innom Kurbadet i sommer.

-Jeg vil gjerne at flere beboere fra byens eldresenter besøker Kurbadet. Det kan hende at de sitter på historie eller har annen tilknytning til stedet som er av interesse.

-Alle guidede omvisningene er gratis, men det er anledning til å få kjøpt Kurbad-artikler, sier Ingebretsen.

Det er Kurbadets Venner som er arrangør av omvisningene, og Ingebretsen er foreningens leder. I tillegg til Ingebretsen vil Gunlaug Aakerholt, Ove Holter-Jørgensen, Grete Berge, Bitten Rønning og Steinar Tanum være guider.

Nesten 30 år som dr. Thaulow

26. september 1987 dukket dr. Thaulow opp i Ingebretsens skikkelse for første gang. Det har blitt mange foredrag om Thaulow, og han har planer om å holde på i mange år til.

-Gro Laheld Lund, Bendte Kvarenes og jeg i Kurbadets Venner ønsker å kjøre badet kjent for byens befolkning. Jeg ble kjent med Kurbadets historie, og siden har det bare blitt mer og mer. Kurbadet har hatt stor betydning for byens historie og utvikling. Jeg har nylig kommet over historie om Kurbadet som jeg ikke hadde kjennskap til via Thaulows etterkommere. Veldig spennende lesestoff, sier Ingebretsen med et stort smil.

Kurbadets historie

Sandefjord Kurbad, som opprinnelig het Sandefjord Svovl- og Søbad ble grunnlagt av Sandefjords første lege, dr. Heinrich Arnold Thaulow i 1837, åtte år før Sandefjord fikk bystatus i 1845. Fra en meget beskjeden start ble Sandefjord Bad etter hvert til et kursted av rang, kjent både i inn- og utland.

-Badebygningene har alltid ligget hvor de ligger i dag, men utseendet forandret seg med utviklingen og de skiftende arkitektoniske moteretninger. Dagens Sandefjord Kurbad er bygget til badesesongen 1899 i det som blir kalt "dragestil", sier Svein Ingebretsen.

Lidelsene som ble behandlet var først og fremst reumatisme og gikt, neuralgier og fordøyelsesbesvær. Behandlingen besto av ulike kurmidler; gytje, svovelvann, bjerkeris, tang og brennmaneter. Dessuten sjøbad fra det såkalte Strømbadet. I tillegg inngikk mosjon, diett, utflukter og kulturelle aktiviteter i kuroppholdet.

-Sandefjord Bad satte betydelig preg på byen, både som arbeidsplass og gjennom tilstrømmingen av badegjester. På det meste ble 1300 badegjester behandlet i løpet av badesesongen som varte fra 1. juni til 31. august, sier Ingebretsen.

Reddet av venner

De såkalte Societetsbygningene var en viktig del av tilbudet. Her var det spisesaler, konsertsal, biljardrom, røkeværelser, og noen hotellrom. Fra 1857 til 1902 lå Societetsbygningen opp mot Torget i overkant av daværende Badepark. I 1902 innviet man de nye Societetsbygningene på Hjertneshøyden, der Park Hotell og Rådhuset ligger i dag.

-Mellom Kurbadbygningene og Societetsbygningene ble så Badeparken utviklet. Sandefjords grønne profil skyldes i stor grad det faktum at hele nedre del av Sandefjord var en del av Sandefjord Bads parkanlegg, opplyser Ingebretsen.

Badets siste driftssesong var 1939. Etter krigen var kurbadbygningene rivningstruet flere ganger. En ny fase ble innledet i 1980 da Kurbadets Venner ble stiftet og Sandefjord Bystyre den 16. desember 1980 vedtok å bevare og restaurere Kurbadet som kulturhistorisk minnesmerke og restaurere det til bruk for byens kulturforeninger. 

espen@byavisa.sandefjord.no