Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Boka som trøster sorgen
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

DEN FJERDE BOKA: «Mommo er et hjerte» er en liten bok som favner fire generasjoner. Den var ikke planlagt, men Liisa Marlén, som ikke hadde møtt mormoren sin, måtte bli kjent med henne på andre måter. På den måten fikk kanskje forfatter, Rita Johnsrud, også bearbeidet noe av sorgen etter morens bortgang? Foto: Sissel Brun-Hansen

Boka som trøster sorgen

Rita Johnsrud har skrevet bok om sorgen etter morens bortgang. Gjennom små samtaler med datteren Liisa Marlén skrev hun ned noen ord og setninger, som etter hvert ble til «Mommo er et hjerte».

Sissel Brun-Hansen - 14.03.2014 kl. 10:23

Da Ritas mor døde for 12 år siden, kom det noen tunge år med dyp sorg. Hun klarte ikke å snakke om smerten og savnet. Men gradvis fant noe av sorgen en varsom vei via små samtaler med datteren.

Utdrag fra samtalene ble skrevet ned på gule Post-It-lapper, som hopet seg opp i en skuff. Lappene skulle bli til en liten bok, som nettopp er født.

Når sorgen lammer

Gjennom hverandres tilstedeværelse har de forsøkt å forstå døden, og hvor «mommo» kan befinne siden hun ikke lever lenger.

– Dette er en bok for alle som har mistet mammaen eller mormoren sin, og om den naturlige samtalen rundt døden. Da mamma døde for 12 år siden var ikke Liisa Marlén født ennå. Gjennom tiden som fulgte etterpå var jeg egentlig lammet av sorg og klarte ikke å snakke om det. Men for at Liisa Marlén skulle få vite noe om mormor, måtte jeg jo snakke om mamma gjennom små hverdagsepisoder vi opplevde sammen. Som når vi gikk på kirkegården, eller så på bilder av henne. Det er ikke så lett å snakke om døden. Det er ganske vanskelig å forstå den. Og så må en bruke andre ord til et barn. Boka er jo sånn sett et samarbeid mellom meg og Liisa Marlén, sier Rita. 

Sorgen finner egne veier

Sønnen, Andreas, som da var ni år, var med i sykdomsprosessen da mormor fikk kreft. Han hadde minner. Liisa Marlén hadde ingen minner. Tekstene ble skrevet ned da Liisa Marlén var mellom to og fire år. -Når hun sa noe spesielt om mommo, skrev jeg det ned på gule lapper og la det ned i en skuff, forklarer Rita. Det ble mange lapper. «Mommo er et hjerte» rommer fire feminine generasjoner. Den rommer nærhet, tilstedeværelse, minner og savn. Tegningene i boka er tegnet på kort, som Rita fikk opp gjennom årene, fra bestemoren i Finland. Hun tok vare på kortene, og noen få av dem er brukt i boka.

 – En sykepleier jeg møtte sa at det tok fem år å sørge seg ferdig. Det tror jeg det gjorde i mitt tilfelle, faktisk.

Hvorfor det ble barnebøker

Rita Johnsrud stiftet Rettfram Forlag i 2005. Da Andreas var rundt åtte år gammel, og så masse på dataspill og Pokeman og andre tekniske barne-tv-program, fikk hun en trang til å lage noe som var naturlig, historier med naturlige omgivelser.

 – Jeg var så lei av alle disse tekniske figurene som har oppstått etterhvert. Det er ikke lenger Postman Pat og Brannmann Sam i dukkeform, nå er alt bare i datateknikk. Jeg ville tilbake til det naturlige, noe du kan holde i og lese, bruke fantasien med ekte tegninger. Men jeg er nok litt konservativ generelt, sier hun med et smil.

Så har det blitt en serie med tre trollbøker. Den siste heter «Birger og de nye treskiene», illustrert av Sibylle Thomas.

 

TO NYE BØKER: Rita Johnsrud laget en bok om troll til sønnen, som en motvekt til alt det tekniske på TV og i dataspill. Nå har det blitt en serie på tre bøker på Rettfram Forlag, som hun stiftet i 2005. Foto: Sissel Brun-Hansen

På egne veier

Rita Johnsrud går sine egne veier. Hun har studert hudpleie i London, jobbet litt rundt omkring, startet skjønnhetssalong i 1998, leste været på TV-Vestfold i 1999 og var fast statist i «Hotell Cæsar» i fire år.  Da sønnen var liten, valgte hun å ta voksenopplæring. Der ble hun inspirert i norsktimene. Hun begynte å skrive dikt. I år er hun ferdig utdannet sosiolog.

– Hva skjer videre?

– Egentlig har jeg lyst til å jobbe med bøker, men man tjener jo ikke til livets opphold av dette.

– Hva er du mest opptatt av akkurat nå?

– At man skal ta hensyn til hverandre. Hvordan vi mennesker kan leve godt sammen i et samfunn, sier forlagssjefen og forfatteren, som snart er utdannet sosiolog.