Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Fortalte om det tøffe sjømannslivet på land
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Fra venstre: Ingvald Wahl, Thor Gotaas, Jacob Rauan og Thorleif Hansen. Etter foredraget tok Gotaas seg en prat med noen av krigsseilerne på Sjømannshjemmet. Foto: Olav Nordheim

Fortalte om det tøffe sjømannslivet på land

Visste du at hyreløse norske sjøfolk levde på ei søppelfylling i Brooklyn på 1920-tallet? Deriblant han som kan ha vært den beste bokseren her fra distriktet, Magnus Larsen.

Olav Nordheim - 14.04.2013 kl. 17:09

Folkeminnegransker og forfatter Thor Gotaas fortalte levende om hvordan sjømenn uten arbeid hadde det på 1920- og 30-tallet da han besøkte Sjømannshjemmet i Stavern  nylig.

”Ørkenen Sur”, den norske uteliggerleiren i Red Hook, i Brooklyn, var hjem for flere hundre hyreløse på det meste. Faktisk var det egen Larvik-avdeling her også.

De ledre ved sjøannshjemmet var lutter øre, blant dem krigsseileren Ingvald Wahl, som de siste årene har gitt krigsseilerne et ansikt gjennom Jarle Andhøys engasjement for saken deres.

Fattigdommens Amerika

Gotaas ga et levende bilde på hvordan det gikk med mange av dem som en gang la ut fra Norge med lykke i blikket, klare for å jobbe seg opp og fram i livet. Uteliggerleiren i Brooklyn ble endestasjonen for mange av de som verken fant lykken ombord eller i land.

– Her bodde noen av dem som oppdaga fattigdommens Amerika. Her var livet hardt, forteller Gotaas.

– Dette var i forbudstida, likevel drakk åtte mann seg i hjel samtidig i 1930. Det er ukjent for de fleste i dag, men likevel en viktig del av norsk utvandringshistorie, mener forfatteren.

Fryktløs bokser

Magnus Larsen, med tilnavnet «Wulf», var tidvis innom Ørkenen Sur.

– Han ble farløs tre år gammel. Magnus ble bortsatt flere steder, fra 1912 på Ødelund i Brunlanes, forteller Gotaas.

I Brunlanes gikk Magnus på Holhjem skole før han dro til sjøs etter konfirmasjonen i Berg kirke 1915.

– Han slo seg opp som en fryktløs bokser på 1920-tallet. Han boksa blant annet mot Gene Tunney, som seinere ble verdensmester i tungvekt, sier folkeminnegranskeren.

Av 63 registrerte profesjonelle kamper vant Magnus «Wulf» Larsen 24, herav 16 på knock out. Larsen levde et turbulent liv og døde i 1931 av alkoholforgiftning.

– Magnus Larsen fra Larvik er muligens den beste bokseren noensinne fra distriktet, mente flere av tilhørerne.

(saken fortsetter under bildet)

Thor Gotaas tok seg tid til å prate med dem som selv har vært sjøfolk, her Ingvald Wahl. Foto: Olav Nordheim

Delte sine historier

Mange av de eldste beboerne på Sjømannshjemmet har seilt med folk fra Ørkenen Sur, og legenden om Magnus «Wulf» Larsen fra Larvik har enda flere av dem hørt om.

Etter foredraget ville mange ville dele sine historier til Gotaas, som også er medforfatter av bøker om emnet.