Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Har du sjekket datomerkingen på flytevesten?
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

I enhver automatisk oppblåsbar vest er det en utløsermekanisme som må kontrolleres og eventuelt byttes, sier Øyvind Olafsen fra båtutstyrsbutikken Din Båt AS. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Har du sjekket datomerkingen på flytevesten?

Automatisk oppblåsbare flytevester krever generelt vedlikehold og ettersyn hvert eneste år. 

Tanita Wassås Kveinå
Tanita Wassås Kveinå

22.05.2013 kl. 07:34

– En del kunder er ikke klar over det, mens andre glemmer det. I enhver automatisk oppblåsbar vest er det en utløsermekanisme som må kontrolleres og eventuelt byttes. Det er viktig at disse vestene blir kontrollert, sier Øyvind Olafsen fra båtutstyrsbutikken Din Båt AS. 

Datomerket

Flytevesten skal blåse seg opp automatisk når den kommer i kontakt med vann. På den måten vil den løse seg ut om man er bevisstløs og faller i vannet. Det skal også være mulig å utløse den manuelt, eller blåse den opp manuelt. Noen vester har celluloseutløser, mens andre har en salttablett. Utløsermekanismen er datomerket. 

– Man kan bytte det selv, eller så kan man gjøre det hos en båtutstyrsbutikk. Om man er usikker på hvordan mekanismene fungerer bør man ta den med til en forhandler, sier Olafsen. 

– Mange slurver

Han opplever at flere og flere begynner å bli klar over at de populære flytevestene må sjekkes regelmessig. 

– Men det er mange som slurver. Og med de ulykkene vi hadde i 2011 er det klart at vi fremdeles har friskt i minnet hvor viktig det er med redningsvest, sier Olafsen. 

I 2011 omkom fem personer ved drukning i Vrengen og sør for Veierland under båtulykker. Siden da har det ikke vært båtulykker med døden til følge i Vestfold. 

Riktig behandling

De automatisk oppblåsbare vestene fås kjøpt til både barn og voksne. Olafsen forklarer at det er viktig at vesten får riktig behandling etter at den har vært i bruk. 

– Man må etterse at vesten ser hel ut. Hvis den er møkkete må den vaskes, og den må pakkes ned på riktig måte. Slurver man med pakking så kan det få følger, sier han.